Jeseniški monstrum Jakupi pred sodiščem tudi zaradi domnevnih groženj nekdanji ženi

0

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani je danes steklo sojenje Mirzanu Jakupiju, ki mu sicer v Kranju skupaj s partnerico Sando Alibabić sodijo zaradi smrti dveletne deklice. Tokratna obravnava se je začela na predlog Jakupijeve nekdanje žene Ibadete Jakupi, ki mu očita, da ji je grozil s smrtjo.

Nekdanja žena je konec januarja letos Mirzana Jakupija prijavila policiji, ker naj bi ji, ko jo je zaradi družinskih zadev klical iz pripora, grozil. Kot je danes pred sodnico Tadejo Borinc Zebič navedel tožilec Matej Peterca, naj bi Jakupi januarja poklical svojo ženo ter ji med drugim očital, da je priprt na podlagi njene lažne izjave, zato bo “videla svojo kri”, ko se on vrne iz pripora.

Jakupi je v zagovoru zavrnil očitke nekdanje žene. Kot je pojasnil, sta se tistega dne res pogovarjala in se je med pogovorom razjezil. A je njegova zgodba okoli besed o krvi drugačna od tiste, ki jo je policistom povedala bivša žena.

Ta naj bi mu namreč, tako Jakupi, v tistem telefonskem pogovoru izrekla hude besede, ki so ga prizadele. “Omenjala je, da naj bi imel otroka s Sando Alibabić (soobtoženo v primeru jeseniške deklice, ki je spomladi rodila v priporu op. a.), kljub temu, da temu ni tako. Obtoževala me je, da sem narkoman, govorila je, da sem najslabši človek na zemeljski obli,” je sodnici izpovedal Jakupi.

“Za te grde besede, ki si mi jih izrekla, boš tudi kaznovana. Jaz sem samo rekel, da mora človek za vse te grde besede, ki jih je izgovorila na moj račun, plačati. Da bi moral prodati svojo kri, da bi mogel plačati za te besede,” je Jakupijeve besede sodnici povzel prevajalec.

Sodnici je Jakupi danes predlagal, naj sodišče iz pripora na Povšetovi v Ljubljani pridobi posnetek tega njunega pogovora. Sodnica je opozorila, da posnetke pogovorov po zakonu hranijo le 60 dni, bo pa sodišče vseeno preverilo, ali posnetek morda obstaja.

Ibadete Jakupi, na predlog katere je tožilstvo sploh začelo pregon njenega nekdanjega moža, se danes sprva ni spomnila vsega, kar je januarja povedala policistom. Šele na vprašanje tožilca o domnevnih Jakupijevih obtožbah, da je v priporu zaradi njenih izjav, je pritrdila, da ji je tistega dne očital tudi to. Naj bi pa ta očitek ponovil večkrat tudi prej in pozneje.

Pojasnila je, da je po tonu Jakupijevega glasu vedela, da je jezen. Spomnila se je tudi njegove jeze iz časov, ko sta bila še poročena in ko naj bi jo tudi tepel. Sodnici je pojasnila, da je v času omenjenega telefonskega pogovora verjela, da lahko nekdanji mož pride iz zapora in grožnje uresniči. “Predstavljala sem si, da bi me res lahko ubil,” je dejala.

Na dan tega telefonskega pogovora je Jakupijeva nekdanja žena domnevne grožnje najprej sporočila psihologu v priporu na Povšetovi Fulviu Dolganu, na njegov predlog je nato obvestila policijo in center za socialno delo. Dolgana bo sodišče na predlog tožilstva na naslednji obravnavi čez mesec dni tudi zaslišalo.

Jakupi je od lanskega poletja v priporu. Skupaj s partnerico Sando Alibabić sta obtožena več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, ki so julija 2016 vodile do smrti dveletne deklice. V sojenju zoper njiju je maja pričala tudi Jakupijeva nekdanja žena, a je bilo pričanje zaprto za javnost.

Še pred branjem obtožnice sta oba nekdanja zakonca zahtevala, da bi se zaradi zaščite njunih otrok javnost izključila iz sojenja, kar pa je sodnica zavrnila, ker da glede na obtožbene očitke za zdaj ni razloga za izključitev javnosti. (sta/ ured)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen