Janez Janša: “Sklep Cerarjeve vlade je protiustaven. To je mini državni udar!”

11

Če bo sklep vlade obveljal, potem lahko katerakoli vlada kadarkoli sklene, da ministri vlade ne bodo hodili na seje parlamenta in parlamentarnih delovnih teles in sistem parlamentarne demokracije na tej točki razpade, je danes dejal vodja opozicije Janez Janša.

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je za danes sklical sejo odbora za obrambo, na kateri bi razpravljali o pripravljenosti Slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma.
Predstavniki ministrstva za obrambo se današnje seje niso udeležili, ker je vlada o tem sprejela sklep, prav tako pa se seje niso udeležili predstavniki koalicijskih strank.

Pred samo sejo odbora za obrambo je izjavo za medije dal predsednik SDS in član odbora Janez Janša, ki je na novinarsko vprašanje o tem, da seja odmeva tako v Sloveniji kot na Hrvaškem dejal, da seja odmeva, ker jo je odmevno naredila vlada. »Seja je bila sklicana za zaprtimi vrati, torej ne bi nič odmevala, sklicana pa je bila zaradi izjav predsednika vlade, ki je dejal, da ga mineva potrpljenje in da bo Slovenija enostransko uresničila arbitražni sporazum, Hrvaška pa je istočasno rekla, da tega ne bo dovolila, se pravi, da z orožjem rožljajo drugi.«  »Nas kot nadzorni odbor za obrambo, delovno telo državnega zbora, ki je po ustavi zadolženo za nadzor nad izvršilno oblastjo, zanima s čim predsednik vlade rožlja,« je povedal Janez Janša.

Na novinarsko vprašanje o tem, da je ta odbor sklican za primer oboroženega konflikta ter vprašanja o tem, kako lahko pride do oboroženega konflikta med dvema članicama Nata, je predsednik Janez Janša odvrnil, da je to odbor za obrambo, ki izvaja civilni nadzor nad Slovensko vojsko. »Slovenska vojska pa je po nedavni spremembi zakonodaje dobila poleg pristojnosti za obrambo slovenskega ozemlja tudi pristojnost za varovanje slovenske meje, s tem je tudi odbor dobil pristojnost za nadzor nad tem delom funkcije Slovenske vojske.«

Na vprašanje o tem, kaj so članice in člani odbora ugotovili oziroma ali so ugotovili, da je Slovenska vojska pripravljena za morebitne konflikte in ali je pripravljena za umik s Trdinovega vrha, je predsednik Janez Janša odvrnil, da »takšni, ki vedo vnaprej, kaj bo ugotovila neka seja, ki je še ni bilo, so na slovenski vladi trenutno, zato morate vprašati njih.«

Na vprašanje o tem, da je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič dejal, da pričakuje odgovore od vlade, toda vlada je sprejela sklep, da njihovih predstavnikov danes na sejo ne bo, je predsednik stranke Janez Janša odvrnil, da to pomeni hujši problem. »Mislim, da vlada teh pristojnosti sploh nima, ker gre tukaj za odnos med zakonodajno in izvršilno oblastjo, tudi za ustavno funkcijo civilnega nadzora nad vojsko, in ta sklep je protiustaven, evidentno, oziroma je nek mini državni udar, ki postavlja, če bo to obveljalo, kar je odvisno tudi od vas medijev, kako boste na to odreagirali, da lahko katerakoli vlada kadarkoli sklene, da ministri vlade ne bodo hodili na seje parlamenta in parlamentarnih delovnih teles in sistem parlamentarne demokracije na tej točki razpade. Tu gre za tisočkrat hujšo zadevo od tiste, ki je na dnevnem redu odbora za obrambo,« je dejal Janez Janša. Ob tem je dodal, da ne ve, kaj je vplivalo na takšno odločitev vlade, da pa gre za »precedens, ki mu ni para v slovenski parlamentarni demokraciji.« »Pričakujem, da bo vlada takšen sklep preklicala,« je še dejal predsednik SDS in član odbora za obrambo Janez Janša.

Na vprašanje o tem, da se je danes sestal tudi hrvaški politični vrh in ali predsednik stranke takšne poteze hrvaške politike razume tako, da se obrača mnenje v prid spoštovanja arbitraže, pa je Janez Janša odvrnil, da je problem za hrvaško oblast ravno obraten od tega, ki ga ima slovenska.

»Vsebinsko gledano je rezultat arbitraže za Slovenijo slab, se je pa Slovenija vnaprej zavezala, da bo upoštevala in spoštovala rezultat arbitraže, Hrvaška pa  je potem, ko je videla, kaj piše v sodbi arbitražnega sodišča ugotovila, da je vsebinsko ta rezultat za njih izjemno dober, jim pa ne odgovarja način, kako je prišlo do tega rezultata. Oni ne želijo, da se preko arbitraže razrešujejo tudi ostala odprta vprašanja v zvezi z mejami, ki jih imajo s Srbijo, Črno Goro in Bosno in Hercegovino. Torej Hrvaška išče način, kako zavrniti samo metodologijo, torej arbitražo, ter sprejeti vsebino, ki je zanje dobra, saj Slovenija ni dobila ključnega, kar je želela in kar ji pripada, to je teritorialni dostop do mednarodnih voda.«

Na vprašanje o tem, da poslanca Mahniča pozivajo na boksarski spopad v Split, pa predsednik stranke odgovarja, da gre za medijsko folkloro, ki ne zasluži pozornosti. »Gospod Mahnič je včeraj za hrvaške medije pojasnil, zakaj je sklicana ta seja in mislim, da na Hrvaškem v zvezi s tem ne bo nobenih problemov, problem je reakcija slovenske vlade na to sejo,« je še dejal Janez Janša.

Št. komentarjev: 11
 1. vaski pravi

  To reče nekdo, ki je najmanj prisoten v DZ ju !

 2. Gorazd pravi

  Cmerar je na oblast prišel s podlostjo (JJ vtaknil v zapor) in seveda nadaljuje s podlostmi.

 3. resnica pravi

  človek ima slab spomin

 4. andrej pravi

  Očitno je Cerar dobil velika krila od kar misli, da “vlada”. A pristanek na tla bo trd – že drugo leto!

 5. nace pravi

  To kar si je tumasto slovensko ljudstvo izvolilo, to naj sedaj še nekaj časa gleda.

 6. žmavc pravi

  Zanimiva je tale metamorfoza cerarjevega modela: od skromnega in zmernega prfoksa do prepotentnega oblastnika. Res je kar pravijo, oblast jih čisto z*ebe.

 7. Gorazd pravi

  Cmerar je itak lutka kučana, ta pa že ves čas ruši demokracijo v Sloveniji.

 8. bruh pravi

  reds, zadel sem bistvo mar ne..boli , mar ne?….resnica za rdečuha je največja nočna mora…. …..partijsko uvožen in urbaniziran ter na davkoplačevalski denar mafijsko a legalno prisesan….ajd….

 9. Beno pravi

  Vse kar dela Cerar je protiustavno!

 10. miran pravi

  Janez Ivan, če nebi blo tebe bi bila stranka SDS čisto normalna opozicija tko pa si naščuval še tega mladinca Mahniča. V drugi svetovn vojni so imeli Hitlerjugend, danes imamo Janšajugend. Za prve se ni dobro končalo in se tudi ne bo.

 11. re gornjemu pravi

  Mini izjava, maksi cepca.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen