EU po aferi z jajci z ukrepi za preprečitev podobnih težav v prihodnje

0

Članice EU so se danes v Bruslju v odzivu na afero z insekticidom fipronil v jajcih dogovorile za vrsto ukrepov, ki naj bi preprečili podobne težave v prihodnje. Unija poskuša zlasti izboljšati pretok informacij, za kar naj bi vsaka članica imenovala tudi osebo za varno hrano. Slovenija takšno osebo že ima, je poudaril minister Dejan Židan.

Evropski komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis je po konferenci naznanil 19 konkretnih ukrepov, ki bodo okrepili ukrepanje EU proti goljufijam s hrano.

Izpostavil je ukrepe za izboljšanje obveščanja, tudi načrt za uvedbo položaja osebe za varno hrano v vsaki članici, kar naj bi zagotovilo čim hitrejši in učinkovitejši pretok informacij.

Slovenija je pri tem spet boljša kot ostali, saj že ima osebo, pristojno za varno hrano; gre za osebo, ki je pristojna za veterinarstvo, zaščito rastlin in varno hrano, je pojasnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan.

Ne sme se zgoditi, da za afero, ki prizadene milijone potrošnikov, ne izvemo iz evropskih sistemov obveščanja, temveč iz medijev, je opozoril minister.

Opozoril je tudi, da se je treba zavedati vzroka za afero: poleg substance, ki so jo uporabljali za zatiranje rdeče pršice, je bila na voljo tudi druga substanca, ki pa je dražja.

Gre torej za popuščanje pod cenovnim pritiskom, kar je nezakonito in za potrošnike izjemno škodljivo, je poudaril Židan. “Silni pritisk znižati ceno hrane bo nekatere proizvajalce očitno zlomil,” je dodal.

Poleg tega se mora EU po Židanovih besedah vprašati, ali pošiljajo prave signale z napovedmi, da bo v prihodnje manj denarja za kmetijstvo in hrano, saj z manj denarja ni mogoče ustrezno reševati več izzivov.

Na konferenci so se sicer danes vsi izogibali vprašanju, kdo je kriv za afero, temveč so se osredotočili na prizadevanja, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo, je pojasnil minister.

Tudi komisar je na vprašanje, ali ne bi bile primerne sankcije za Nizozemsko in Belgijo, ki naj bi bili najbolj odgovorni za prepozno obveščanje, odločno zavrnil možnost sankcij ali pravnih postopkov proti članicam.

V afero z insekticidom fipronil v jajcih je vpletenih 26 članic EU in 19 tretjih držav. Slovenija, ki je afera zaradi velike samooskrbe z jajci za zdaj ni močno prizadela, se zavzema za transparentnost vseh informacij v povezavi s tveganji za zdravje potrošnikov.

Afera z oporečnimi jajci, ki vsebujejo insekticid fipronil, je izbruhnila 1. avgusta. Sledil je umik več milijonov jajc in na tone jajčnih proizvodov s trgovskih polic, več perutninskih farm so zaprli, med državami pa se je vnela besedna vojna o tem, kdo je kriv za škandal.

Fipronil se pogosto uporablja v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar se ne sme uporabljati za zdravljenje živali, namenjenih za prehrano ljudi. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen