Dr. Milan Zver na septembrskem plenarnem zasedanju o prihodnosti programa Erasmus+

0

Evropski poslanec in stalni poročevalec za Erasmus+, dr. Milan Zver, je včeraj na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sodeloval v razpravi o prihodnosti tega uspešnega programa Evropske unije.

Letošnje poletje je bil Strasbourg v znamenju 30 letnice Erasmusa, za katerega je obveljalo, da je eden najbolj pozitivnih evropskih projektov. Dr. Milan Zver je kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za Erasmus+ vesel, da je del te zgodbe o uspehu.

»Lahko bi na dolgo in široko razlagal koristi, ki jih prinaša za udeležence, univerze, gospodarstva, lokalne skupnosti in posledično za Evropo nasploh. Toda na zadevo moram pogledati tudi z druge strani«, je povedal na začetku dr. Milan Zver ter se v razpravi osredotočil predvsem na proračun.

Pojasnil je, da celotni proračun, namenjen izobraževanju, mladini in športu v EU ostaja relativno majhen delež skupnega večletnega finančnega okvira, tj. 1,36%.

V tem proračunskem obdobju naj bi predvidoma v različnih programih Erasmus+ sodelovalo okoli 4 milijone ljudi. »Toda obstoječi proračun še zdaleč ne pokrije vsega zanimanja. Stopnja uspešnosti, ki izraža razmerje med prijavami in sprejetimi oziroma realiziranih, je v nekaterih delih programa Erasmus+ občutno prenizka, komaj 26%«, je opozoril dr. Zver opisal ter napovedal, da bo potrebno v prihodnje še naprej odpravljati razkorak med omejenimi proračunskimi možnostmi in širokimi  potenciali programa. To pa se lahko stori le s povečanim proračunom, saj verjame, da je Erasmus+ najboljša naložba v prihodnost EU.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen