Cerar že meče predvolilne bonbončke: v javnem sektorju po vladnih obljubah sedaj pričakujejo večje plače

0

Po pogajanjih, ki bodo sicer z jesenjo prinesla nekoliko višje plače več kot 60.000 javnim uslužbencem, v kar nekaj poklicih ostajajo nezadovoljni. Med njimi so gasilci, vojaki, pravosodni policisti, cariniki, tudi policisti. Dvig plač zdaj pričakujejo še učitelji, zdravniki pa opozarjajo, da vlada še ni uresničila vsega, kar je obljubila.

Pogajanja, ki jih bodo nadaljevali v ponedeljek, so doslej prinesla popravke plač za zaposlene na nekaterih najslabše plačanih delovnih mestih v javnem sektorju in tudi za pooblaščene uradne osebe, med katerimi pa ostaja precejšnje nezadovoljstvo.

Tako recimo gasilci in vojaki opozarjajo, da se ne odpravlja vseh anomalij, ampak se celo povzroča nove in ruši notranja razmerja. Popravki bodo za vojsko realizirani z uredbo, ki jo je sprejela vlada. Pri gasilcih pa tudi za tiste, za katere je vlada pristala na nekoliko boljša vrednotenja, za zdaj zvišanj ne bo, saj Sindikat poklicnega gasilstva ni podpisal aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Čeprav so se predstavniki sindikata v zadnjih tednih še sestali s predstavniki resornega ministrstva, nazadnje so bili prisotni tudi predstavniki ministrstev za javno upravo in finance, za zdaj ne kaže na dogovor. Tako je vse bolj verjetno, da bo 5. oktobra v Ljubljani protestni shod poklicnih gasilcev. Če se tudi potem ne bo nič spremenilo, v sindikatu napovedujejo še stavko.

V skupni stavkovni odbor so se že pred časom povezali tudi sindikati državnih organov, ki zahtevajo izboljšanje položaja med drugim za vojake, pravosodne policiste in carinike. Zadnji rok vladi, da odgovori na njihove zahteve, se je iztekel 11. septembra. V vmesnem času so prejeli odgovor premierja Mira Cerarja, kakšni bodo njihovi nadaljnji koraki, pa naj bi odločili v kratkem.

A zadovoljni niso niti policisti, ki so zvišanje plač dosegli s stavko v lanskem letu in so v pogajanjih nasprotovali ponovnemu izenačevanju policistov z ostalimi pooblaščenimi uradnimi osebami. Sindikata policistov sta tako že maja znova oblikovala stavkovna odbora.

Po sklenitvi prvega dela pogajanj sta na vlado naslovila protest zaradi kršitev z njimi podpisanega stavkovnega sporazuma. Vlada očitke zavrača, kar jim je sporočila v odgovoru, sprejetem na seji minuli četrtek. V Sindikatu policistov Slovenije so v petek pojasnili, da vladnega odgovora še niso prejeli, ko ga bodo, pa se bodo skupaj z drugim sindikatom odločili o nadaljnjih potezah.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so zaradi nezadovoljstva z vrednotenjem izobraževalnega dela že napovedali, da bodo višje plače v izobraževanju zahtevali tudi na shodu ob svetovnem dnevu učiteljev, ki bo 5. oktobra. Opozarjajo namreč, da se je od začetka gospodarske krize izobraževalno delo izrazito razvrednotilo. Svoje zahteve pa vežejo tudi na dvig zdravniških plač.

V zdravniškem sindikatu Fides pa pričakujejo uresničitev nekaterih zavez iz sporazuma, s katerim so marca zamrznili stavko. Med drugim so pričakovali odpravo 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike, a bi po vladnem predlogu slednjega pomaknili na 60. razred, ne pa v celoti odpravili. Predlog bodo preverili med članstvom, zlasti v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC), nato pa bo glavni odbor konec meseca odločal, kako naprej.

Petega oktobra, ko naj bi potekal protestni shod gasilcev, na shodu pa naj bi zahtevali višje plače tudi učitelji, naj bi sicer tisti del javnih uslužbencev, ki plače dobiva petega v mesecu in za katere so z odpravo anomalij predvideli zvišanje, prvič dobil višje plače, skupaj s poračunom od 1. julija dalje.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je nedavno dejal, da mu je nerazumljivo, da sindikati grozijo s stavko, če jim ne bodo prisluhnili, ko pa ves čas sedijo za pogajalsko mizo. Na pogajanjih, s katerimi nadaljujejo v ponedeljek, je sicer odprtih več točk, v prvi vrsti pa naj bi se dogovorili glede odprave anomalij nad 26. plačnim razredom, odprave še veljavnih varčevalnih ukrepov, kot tudi glede posledic dviga zdravniških plač. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen