Boj za Maribor in zakaj sta Romana in Maja napovedali predsedniški kandidaturi ravno v štajerski metropoli

2

Piše: Aleš Ernecl, filozof in urednik

Če ste politik/stranka ali nekdo, ki za politika/stranko v slovenskem prostoru načrtuje kampanjo, naletite na eno ugank, ki se ji reče Maribor. Maribor je za slovenske razmere urbano središče, čeprav je že v srednjeevropskih okvirjih »selo«. Pa nič slabega o vaseh. Zakaj je to pomembno? Zaradi predpostavk o volilnih inklinacijah, ki jih to s seboj prinaša.

Zdi se, da nas večina privzema naslednji aksiom: »V urbanih središčih so volivci v povprečju bolj socialno liberalni.« Kaj to natančneje pomeni? To pomeni, da v povprečju lažje padajo na retoriko levice, temelječo na ideologiji redukcije družbene stvarnosti na odnose med izkoriščevalci in izkoriščanimi, za katero je značilna hiperprodukcija t.i. marginalnih, zatiranih, diskriminiranih družbenih skupin. Zakaj je temu tako? Najbrž zato, to je sicer filozofija iz naslanjača, ker je v mestih več ljudi produkcija državnega šolstva na nivojih, ko se konzumentom posreduje abstraktno znanje o omenjeni retoriki. Po domače, v gimnazijah, najkasneje na fakultetah, ki bolj kot privatnemu sektorju služijo vzpostavljanju in ohranjanju bolj ali manj velikega javnega sektorja in večinske volilne baze levice, državljane vpeljejo v zgodbo o svetu, po kateri je ta sestavljen iz izkoriščevalcev in izkoriščanih. Kdo so izkoriščevalci? V Sloveniji »kapitalisti«, »desničarji«, »cerkev«, »beli moški«, »avtohtoni Slovenci«, »heteroseksualci«…Kdo so izkoriščani? Ženske, homoseksualci, priseljenci, črnci, itn. Saj se razumemo.

Boj proti »rdečemu zmaju« v urbanih središčih je za desnico vedno dvojen: 1. Po eni strani moraš levici skušati prevzeti predstavnike marginalnih skupin, tj skušati pokazati, da ni protislovja v tem, da si po viktimološki hierarhični lestvici levice marginalec in obenem desničar in 2. Paziti moraš, da to počneš dovolj subtilno, da se ne zameriš svoji socialno konzervativnejši volilni bazi. Monopol levice nad t.i. marginalnimi skupinami lahko razbijaš tako, da kot predstavnike desnice predstavljaš ženske, homoseksualce, otroke priseljencev, morda »konzervativnega samoroga«, »homoseksualnega priseljenca«, itn., obenem pa moraš paziti na to, da imajo s svojim likom in delom verodostojen status med socialno konzervativno volilno bazo.

Da se razumemo, v »normalni«, »svobodni družbi«, v družbi, kjer političnih razprav ne bi narekovala priskutna levičarska retorika, bi kandidate ocenjevali in jih lansirali le in samo na podlagi njihovih referenc, njihovih kompetenc, neodvisno od njihove nacionalnosti po starših, rase, biološkega spola, spolne usmerjenosti, itn. A ker živimo v družbi, v kateri levičarska retorika narekuje politične razprave, ker prevladuje v medijih in v urnikih družboslovja, ki ga je ugrabila, se desnica mora ozirati tudi na takšne stvari.

Tako največja vladna kot največja opozicijska stranka sta v zadnjih dneh predstavili svoji kandidatki za predsednico države. S svojo izbiro in krajem predstavitve sta napadli srčiko sodobnega urbanega uma. Kraj predstavitve je bil Maribor, kandidatki sta bili izobraženi ženski z že etablirano politično kariero.

Kot kolumnist in urednik desno usmerjenega portala in prepričani desničar seveda ne skrivam, kateri kandidat mi je ljubši – to je Romana Tomc. Izpolnjuje tako objektivne kriterije kot moje subjektivne, tj deliva si več vrednot kot si jih s predstavnico SMC – ja. Obžalovanja vredno je, da zaradi levice moramo pisati in razmišljati o stvareh, o katerih pišem v članku, a »tak’le pač imamo«. Romana Tomc, veliko sreče na prihajajočih volitvah!

Št. komentarjev: 2
  1. Pero pravi

    Kdor osvoji Maribor, osvoji vso Slovenijo!

  2. haapy yack pravi

    hoj
    Ja. V boj proti rdečemu zmaju.
    V boj proti vsem zmajem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen