Air Berlin tudi danes odpoveduje lete zaradi množičnih bolezni pilotov

0

Nemški letalski prevoznik Air Berlin je moral tudi danes odpovedati več letov, potem ko je v torek nenavadno veliko število pilotov prijavilo bolniško odsotnost. Danes so odpovedali 30 poletov, potem ko so jih v torek več kot 100, so sporočili iz drugega največjega nemškega letalskega prevoznika.

Prizadeti so predvsem leti iz Berlina in Dusseldorfa, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Samo danes je na bolniški 149 pilotov. V torek je bolniško odsotnost prijavilo okoli 200 od 1500 pilotov.

Air Berlin je sredi avgusta razglasila insolventnost, potem ko se je največji lastnik, Etihad Airways iz Združenih arabskih emiratov, odločil, da prekine s finančnimi injekcijami, s katerimi je pomagal Air Berlinu.

Air Berlin je v zadnjih dveh letih ustvaril do 1,2 milijarde evrov izgube. Država je letalskemu prevozniku na pomoč priskočila s posojilom v višini 150 milijonov evrov, kar bo družbi omogočilo, da leti še tri mesece. Air Berlin upa, da bo še ta mesec dobil novega lastnika – v petek se namreč izteče rok za oddajo ponudb za nakup.

Vodstvo družbe je pilote obtožilo, da s svojim ravnanjem ogrožajo prihodnost podjetja, saj bi lahko odgnali potencialne investitorje.

Solidarnost s piloti je danes izrazil sindikat Verdi. “Vsi pogovori se vedno vrtijo okrog ekonomskih interesov, nikoli o prihodnosti okrog 8000 zaposlenih,” je dejala predstavnica sindikata Christine Behle.

Nemški minister za transport Alexander Dobrindt pa je pilote medtem pozval, naj se vrnejo na delo. “Pomembno je, da družba izvede kar največ poletov,” je opozoril. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen