42-letni Brežičan imel pravo spletno orožarno, specializiral pa se je za prodajo pištol in revolverjev

0

Ljubljanski policisti so v obširni preiskavi odkrili in ovadili 42-letnega Brežičana, ki je prek spleta kupoval in preprodajal orožje. V Slovenijo ga je uvažal tudi prek češkega podjetja. Policisti so ovadili še dvanajst oseb, tudi enega mladoletnika. Brežičan je poskušal prodati orožje in strelivo vsaj še trinajstim osebam, a mu to ni uspelo.

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so bežigrajski policisti avgusta podali kazensko ovadbo zoper 42-letnega Brežičana zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. V Slovenijo je uvažal in prodajal strelno orožje ter strelivo, katerih posest je po zakonu o orožju vezana na pridobitev uradne listine upravnega organa.

Brežičan je z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi takšno orožje in strelivo preko spleta prodajal ter ponujal osebam brez uradnih orožnih listin, pri čemer tudi sam nikoli ni imel veljavne listine.

Policisti so novembra lani prejeli anonimno prijavo, da osumljeni na spletnem portalu prodaja orožje in strelivo oziroma plinske pištole ter revolverje z odprto cevjo ali pol odprto cevjo, signalne revolverje z odprtimi in pol odprtimi cevmi, plinske naboje. polnjene s solzilnim plinom in zmesjo na aktivni poprovi osnovi, malokalibrske naboje flobert in podobno.

Na podlagi zbiranja obvestil so policisti ugotovili identiteto osumljenca ter pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo, ki so jo opravili konec januarja. Zasegli so mu plinsko pištolo, revolver, računalnike, račune in sezname naročnikov/kupcev. Ugotovili so tudi, da je 42-letnik preko spleta od češkega podjetja v Slovenijo uvozil vsaj dvanajst pištol in 270 nabojev, polnjenih s solzilnim plinom ali zmesjo na poprovi osnovi.

Policisti so po Sloveniji opravili še dvanajst hišnih preiskav pri kupcih tega orožja ter zasegli še deset pištol, 109 nabojev, polnjenih z zmesjo na poprovi osnovi ali solzilnim plinom, in devet kosov predelane pirotehnike. Zoper enajst oseb so izdali odločbe o prekršku zaradi kršitve zakonov o orožju in o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ter zoper enega mladoletnika podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Kot so še ugotovili, je 42-letnik poskušal prodati orožje in strelivo vsaj še trinajstim osebam, kar pa mu ni uspelo.

Policisti so tudi prišli do podatkov, da naj bi 33-letnik iz Slovenskih Konjic nabavljal, doma izdeloval in predeloval orožje in strelivo. Pri hišni preiskavi so mu zasegli 28 predelanih nabojev, doma izdelano delujočo pištolo, štiri plinske pištole, doma izdelan t.i. bokser in drugo. Zoper osumljenega so podali kazensko ovadbo, ter odločbo o prekršku zaradi kršitve zakona o orožju.

Ugotovili so še, da je tudi 24-letnik iz Gornje Radgone prodal plinsko pištolo 64-letniku iz Pesnice, ki ne poseduje veljavne listine. 24-letnika so kazensko ovadili, zoper 64-letnika pa so izdali odločbo o prekršku. (sta)

(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen