17. Festival za tretje življenjsko obdobje: izzivi dolgožive družbe

0

V Ljubljani se bo danes začel 17. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo tokrat izpostavil izzive dolgožive družbe, priprave na upokojitev in skupnostne oblike preživljanja prostega časa. Do četrtka se bodo med drugim zvrstile strokovne razprave, predavanja, delavnice in kulturni nastopi, odprtih pa bo več kot 160 razstavnih prostorov. Med drugim tudi virtualni prostor spletne trgovine dolgoziv.si.

V okviru strokovnega programa bodo na današnji otvoritveni okrogli mizi govorili o krovnih strategijah dolgožive družbe, kot je denimo poleti sprejeta strategija dolgožive družbe. Poleg te se bo zvrstilo še pet okroglih miz o pripravah na upokojitev, o skupnostnih oblikah preživljanja prostega časa, o programu Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Starejši za starejše in o ustvarjanju okolja za delo starejših.

Izobraževalni program bo vključeval več kot 60 predavanj in delavnic na različne teme od varnosti v prometu in v domačem okolje, vse do telovadbe za starejše, možganskega fitnesa, bioterapije in zdrave prehrane.

Na sejemskih prostorih se bodo tradicionalno predstavila različna društva upokojencev, poleg njih pa tudi domovi za starejše, kulturne ustanove in številni drugi.

Obiskovalci festivala, ki želi povezati vse generacije, so vabljeni tudi pred Medgeneracijski in Odprti oder, kjer se bodi mladi in starejši družili ob zvokih folklore in sodobnih ritmov.

Festival organizirajo Zdus, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter podjetje Proevent. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen