ZokiLeaks: Ovadbe NPU razkrivajo nezakonito posredovanje, zlorabo položaja, pranje denarja, utajo davkov!

20

Spletni portal Pod črto je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobili kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču in podjetju Electa inženiring na specializirano državno tožilstvo vložil nacionalni preiskovalni urad. Danes je povzetke vsebine ovadb tudi objavil.

Ljubljanski župan je v teh ovadbah osumljen sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, napeljevanja k zlorabi položaja, pranja denarja in zatajitve finančne obveznosti oziroma utaje davkov.

[su_box title=”ODZIV JANKOVIĆA PREDVIDLJIV – OBTOŽBE NA SODIŠČU NE BODO USPELE“]

Janković je v odzivu na objavo opozoril, da odprti postopki, ki se zoper njega vodijo na tožilstvu in sodišču, potekajo na podlagi vloženih zahtev tožilke Blanke Žgajner za preiskavo. “Zakon določa, da preiskava ni javni postopek,” je zatrdil Janković. Da bi tožilstvo lahko predložilo takšne informacije kot informacije javnega značaja, pa skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja po vsebini ne bi smele škodovati izvedbi kazenskega postopka, je še opozoril. “Temu je po mojem mnenju lahko zadoščeno le, če je povsem jasno, da so zoper mene sproženi kazenski postopki v celoti neutemeljeni in so torej bili podatki predloženi javnosti izključno z namenom moje diskreditacije, ki je bila sicer prej načrtovana v postopku pred sodiščem,” je zapisal v odzivu. Tako pričakuje odziv generalnega državnega tožilca Draga Škete in pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. “Glede na današnje pisanje medijev pričakujem takojšnje ukrepanje zaradi protipravnega delovanja tožilke, namenjenega očitno zgolj moji javni diskreditaciji, in prevzem objektivne odgovornosti s strani obeh,” je zapisal Janković. Ponovno pa je zavrnil, da bi sprejel kakšno podkupnino ali kogarkoli izsiljeval. Dodal je, da še vedno verjame v slovensko sodstvo in je prepričan, da lahko doseže pravico na sodišču, nikakor pa ne na ulici oziroma pred sodiščem. “Več kot očitno je, da se bližajo volitve, katerih je nekatere strah in preko javnosti kar naprej ponavljajo zadeve, ki so bile v petih letih že neštetokrat povedane. Tokrat so to še podkrepili s predajanjem dokumentov v javnost, v katere so vključili posamezne citate in ustvarili domišljijske zgodbe,” je dodal.[/su_box]

Iz ovadb je po navedbah portala razvidno, da ugotovitve policije temeljijo na izpovedih prič, zaseženi dokumentaciji, kot so pogodbe in dopisovanje po elektronski pošti, v enem primeru pa tudi na prisluškovanju Jankovićevi telefonski komunikaciji.

Janković je trenutno v sedmih postopkih pred pravosodnimi organi, v zadevi Niš pa je bil pravnomočno oproščen.

Portal danes med drugim povzema vsebino kazenske ovadbe v zadevi Stožice, v kateri se Jankovića in soovadene sumi, da naj bi projektnemu podjetju Grep pri financiranju gradnje športnega parka Stožice z navidezno pogodbo pomagali pri preslepitvi bank in EU.

Kot piše portal, kazenska ovadba Jankoviću, predstavnikom Energetike Ljubljana, Grepa in družb Baza Dante, KLM naložbe in Electa očita kazniva dejanja zlorabe položaja, pomoči pri zlorabi položaja, napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Po informacijah, ki jih je na specializiranem državnem tožilstvu nedavno pridobila STA, je bila zahteva za preiskavo v tem primeru vložena zoper devet fizičnih in dve pravni osebi, in sicer zaradi kaznivih dejanj goljufije na škodo evropskih skupnosti, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Sodno preiskavo je sodišče uvedlo aprila 2015, a je nato junija istega leta izdalo sklep o delni razveljavitvi zoper eno fizično osebo, julija pa je bil izdan sklep o preiskavi za štiri fizične osebe. Na specializiranem državnem tožilstvu so 15. marca letos prejeli spis iz preiskave.

Portal povzema vsebino še ene ovadbe v povezavi s Stožicami. Gre za kazensko ovadbo zoper šest fizičnih in štiri pravne osebe zaradi zlorabe položaja in pranja denarja v zvezi s kupoprodajno pogodbo in aneksom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice, ki je bila vložena na začetku leta 2013.

Javno podjetje Energetika Ljubljana naj bi po navedbah nacionalnega preiskovalnega urada, ki jih povzema portal, od Grepa po nepotrebnem odkupilo prostore za hladilnico v športnem parku Stožice in s tem Grepu neupravičeno nakazalo tri milijone evrov, ki jih je potreboval za dokončanje nekaterih del v Stožicah. Ta posel naj bi bil sklenjen po Jankovićevem posredovanju.

Grep naj bi v zameno za to posredovanje po mnenju policije podjetjem v lasti Jankovićevih sinov nakazal 500.000 evrov, okoli 100.000 evrov pa naj bi končalo na osebnem računu ljubljanskega župana.

Zahteva za preiskavo v tem primeru je bila po pojasnilih specializiranega državnega tožilstva proti šestimi fizičnim in štirim pravnim osebam vložena maja 2015, sklep o uvedbi preiskave pa je bil izdan 8. junija lani. Novembra lani je bil nato po pritožbi na drugi stopnji sklep razveljavljen in vrnjen v ponovno odločanje. Konec maja letos je sodišče izdalo sklep o uvedbi preiskave za šest fizičnih in tri pravne osebe.

Portal je povzel tudi vsebino ovadbe v primeru prodaje delnic Mercatorja. Jankoviću se v tem postopku očita, da je s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje Electa inženiring in se ob njihovi prodaji izognil 103.000 evrom davka. Jankovićevima sinovoma, Juretu in Damijanu, pa ovadba očita pomoč pri tem kaznivem dejanju.

V tem primeru je bila zahteva za preiskavo zoper štiri fizične in eno pravno osebo vložena 16. decembra 2015, in sicer zaradi kaznivih dejanj zatajitve finančnih obveznosti in davčne zatajitve. Sklep o uvedbi preiskave je bil izdan 27. maja lani, po neuspešni Jankovićevi pritožbi pa je bila 15. januarja letos vložena zahteva za dopolnitev preiskave.

Portal je povzel tudi ovadbo, ki Jankoviću očita, da naj bi od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana. Ovadba navaja nekatere datume, ko naj bi se Janković srečal s farmacevtko in ločeno z direktorjem Lekarne Ljubljana Marjanom Sedejem. Janković naj bi ji zaposlitev uredil tako, da je Sedeju naročil, naj jo zaposli za nedoločen čas. Direktor lekarne je sicer pritiske zanikal.

[su_box title=”Odziv Svetniške skupine SDS na ovadbe zoper župana MOL“]

V Svetniški skupini SDS smo v medijih zasledili podrobnosti kazenske ovadbe zoper župana MOL Zorana Jankovića ter prispevke o nekaterih spornih poslih župana Ljubljane. Dokumenti, ki jih je danes objavil spletni portal Pod črto, preprosto terjajo odziv. Upamo, da Svetniška skupina SDS pri tem ne bo osamljena. Opis poslovnega ‘modela’, ki ga s prepletanjem javno-zasebnih interesov uporablja župan Janković za izvršitev predvolilnih obljub, je znan že dolgo. Na dejstvo, da se župan loteva projektov brez finančne konstrukcije, ter da zlorablja javno-zasebna partnerstva za osebne interese, smo v svetniški skupini že večkrat opozorili. Veseli nas, da so se preiskovanja teh očitkov lotili tudi organi pregona. Hkrati pa mora vse Ljubljančanke in Ljubljančane žalostiti, da smo imeli v svetniški skupini SDS Ljubljana očitno prav. Pri tem pa izpostavljamo dva vidika spornosti poslovanja župana Jankovića, ki terjata odziv. Vse posle, ki jih opisujejo danes objavljeni prispevki o spornem poslovanju župana Jankovića, sta podprli tudi dve trajni podpornici Zorana Jankovića, ljubljanska SD in Desus. Ti dve stranki na državni ravni sodelujeta v sicer domnevno najbolj moralno etični vladi, na ravni ‘mestne vlade’, pa nimata težav zagotavljati manjkajočih glasov do absolutne večine Listi Zorana Jankovića in županu osebno. Drugo vprašanje, ki ne sme ostati neodgovorjeno, pa se navezuje na izpričano županovo ‘ljubezen’ do vrtenja sposojenih milijonov, ki ga opisuje eden od prispevkov na portalu Pod črto. Pri tem je na mestu naslednje vprašanje: kdo nam zagotavlja, da taisti župan z enako vnemo ne obrača tudi denarja občine? Smo (razen SD in Desus) prepričani, da zna učinkovito brzdati skomine po 300 milijonov letnega prometa občine?[/su_box]

Kot so nedavno za STA pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu, jim je policija 15. septembra lani podala ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, državna tožilka pa je 21. marca letos podala zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine. Vmes je torej prišlo do prekvalifikacije kaznivega dejanja.

V tem primeru so bili dokazi pridobljeni tudi s prisluškovanjem Jankovićevim telefonskim pogovorom, a je preiskovalna sodnica z argumentom zamujenih rokov ugodila predlogu Jankovićevega zagovornika za izločitev dokazov in odredila izločitev ter uničenje dokazov na podlagi prisluškovanja. Tožilstvo se je na odločitev pritožilo, odločitve o pritožbi pa še ni. (sta/ured)

Št. komentarjev: 20
 1. rene pravi

  Če ga pa v teh primerih, ki so jasni in dokazljivi, ne obsodijo, pa imamo dobesedno MAFIJSKO državo!

 2. dejstvo pravi

  Janković ne bo nikoli in nikdar obsojen, saj to je tudi sam javno povedal – ker je največji nasprotnik Janeza Janše!

 3. pekač pravi

  Uf, nekaj se bo Zokija primlo od tega, vprašanje pa koliko. Če ga bodo zastopali čeferini, senice, je možno da se spet reši brez praske.

 4. IvoC pravi

  Janković je prvi kučanov steber. Če se ta podre, se zruši imperij!

  Ergo, trese se gora, rodila se bo miš!

 5. linke pravi

  desetkrat ga potopit v ljubljanico . .ta desetič za pol ure pa bo .

 6. bruh pravi

  joj kako ste naivni…ta uvoženi NESTRPNI komunajzerski smrdeči jugićev legaliziran MAFIJSKI dre ekić lahko zakolje motečega drugače mislečega otroka pa ne bo šel v zapor…..ajd….v kućanistanu tega ne boste videli…ajd…
  če bi pravna država delovala, bi bila cela udbaška in MAFIJSKA smrdeča familija v zaporu…ne le mafijaković…ajd

 7. raft pravi

  bruh pravi:

  kućanove kur be iz bande 571 bodo tudi tokrat naredile svoje….
  ————————-
  Točno tako. Imamo imena in priimke teh prodanih rdečih kur b. Ti so krivi za vse slabo v tej državi.
  Tega čobana na sliki pa v paketu z balkanskimi bojevniki v čuzo.

 8. linke pravi

  barabo opankarska

 9. arjuna pravi

  Katastrofa kdo nam vodi glavno mesto. Nekdanji slovenski župani LJ se verjetno obračajo v grobu.

 10. haapy yack pravi

  hoj
  Kako domorodci dopuščajo, da čevapa fuka domorodke.
  odluknedoluknepres
  boditevcvetju

 11. mateja pravi

  Zgrozila sem se, ko sem prebrala v kakšne nečednosti je vse vpleten Janković, to je res zato pravne države, če ga ne obsodijo niti za eno stvar, pa čeprav dokazov kar mrgoli!

 12. bruh pravi

  in bodite prepičani , da bodo ponovno oživeli smrdeče “izobražene – urbane” zombije , ki bodo tokrat po ulicah cvilili in tulili : “tega našega smrdečega mafijskega jugopra sca ne damo!” ..on je nedotakljiv, kot vsi kućanovi smrdeći pra sci in svi nje….ajd…..in banda 571 bo opravila svoje pranje možganov naprej…ajd….

 13. bruh pravi

  kajti ne glede na vse, je mir še vedno največje darilo te generacije….ajd……pa naj tudi mafijankovića zaščitijo……itak resnico normalni poznamo…..bralci bande 571 pa so itak out …..ajd…

 14. jankec pravi

  Generalštab 571 bo odločil o usodi Zokija ne pa sodišče.Odločitev je pa že vnaprej znana.Vse to pisanje in komentiranje je v smislu “trla baba lan da joj prođe dan”. V ZDA so Al Caponeja zaprli dacarji in ne podkupljivi sodniki.To je (vsaj bila je) edina inštitucija, ki so se je vsi bali, od zadnjega mafijoza pa do predsednika države.Pri nas takšne, neodvisne, inštitucije žal ni.

 15. Pesjanar pravi

  Začelo se je ko je horda rdečih starcev in drugih kur…..po kolenih romala na magistrat molt naj jih vzame v svojo mogočno zaščito ko bo predsednik vlade,pošteni Slovenci romajo v Brezje na Ptujsko goro in drugam posranci pa k fukfehtarju,obljubili so mu tudi da ga ni sodnika ne tožilca kateri bi ga preganjal,pa tudi če koga poči bo to v silobranu,očitno obljubo držijo v upanju da jim bo pomagal ko bo na tronu Sllovenije,oni pa v nemilosti rakurjenih državljanov.

 16. Breda pravi

  Tako vam je to, če izvolite saraorskega čobana in mu date oblast v roke… korupcija & posilstva…

 17. Miha pravi

  Je bilo kaj takega pričakovati od srbijanca! Je pokvarjen od znotraj nazven in to se vidi tudi na njegovi nagravžni faci.

 18. Kulisa pravi

  Prav privoscim ti, slovencelj nor! Imas to, kar si volil. Z denarjem, ki ga Jankovic dobi ali od drzave ali kako drugace?, bi popolnoma podpovprecen intelekt v kozi managerja naredil vsaj 35% vec! Kako odkrivajo mafijo tiste drzave, ki to resno jemljejo in delajo profesionalno? Simpl: just follow the money!! Pa zacnimo v, recimo, Mehiki….

 19. haapy yack pravi

  hoj
  Prepričan sem, da noben še registreran domorodec ni volil za čevapa.
  misijanemogočepres
  boditevcvetju

 20. bruh pravi

  v londonu imajo pakistance, v parisu magrebince, v berlinu turke, drugje negroide, ovde so mafijugovići……..in oni so povsod čredniško/mafijsko/volilno disciplinirana (v glavnem kao rdeča) smrdeća čreda…..ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen