V knjigi Na poti papež Frančišek opisan kot prerok in romar miru

1

V Galeriji Družina so predstavili knjigo vatikanista Andree Torniellija z naslovom Na poti. Delo opisuje dosedanja potovanja papeža Frančiška, ki ga avtor opiše kot romarja miru, a tudi preroka. Vsebino knjige je s komentarji pospremil dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, ki je izpostavil zlasti ekumensko razsežnost papeževih popotovanj.

Kot je Petrovec dejal na predstavitvi, je avtor knjige, ki ga tudi osebno pozna, izkušeni vatikanist, ki papeškim zgodbam sledi že desetletja. Izpričani katoličan z velikim darom vere se po oceni Petrovca v vsakem trenutku trudi razumeti bistvene značilnosti posameznega pontifikata.

Tornielli sicer papeža opiše kot romarja miru, a tudi preroka, čigar besede ostro zarežejo v človeško vest. Na 17 dosedanjih velikih potovanjih je spodbujal k skupni graditvi boljšega sveta in opozarjal na nevarnosti trgovine z mamili in orožjem, korupcije, mafije in suženjstva. Knjiga omenja tudi podrobnosti potovanj, o katerih mediji niso poročali.

Petrovec je v današnjem pogovoru o papeževih potovanjih poudaril, da trenutni pontifikat ni evropocentričen. Ravno pod papežem Frančiškom se začenjamo zavedati, “kako velik in raznolik je katoliški svet”. Če je za papeža Benedikta XVI. veljal princip, da katolikov ni veliko, so pa “luč sveta in sol zemlje”, pa pod Frančiškovim pontifikatom velja, da je katolikov veliko in da so zelo različni.

Posebej se je Petrovec dotaknil ekumenske razsežnosti Frančiškovega obdobja. Papež se je namreč lani v mestu Lund na jugu Švedske skupaj z voditelji luteranske cerkve udeležil ekumenske molitve v okviru praznovanj 500. obletnice reformacije.

Izpostavil pa je tudi papeževo mojstrstvo neverbalne komunikacije, ko se srečuje z svetovnimi voditelji. Kot je dejal Petrovec, pri Frančišku govorijo tudi njegove roke, njegovi pogledi in nasmehi. Že iz teh je mogoče razbrati njegov odnos do sogovornika, saj novinarji zasebnim pogovorom ne morejo prisostvovati. Prav tako pa je o pomembnosti posameznih srečanj mogoče sklepati iz časa, ki ga Frančišek nameni sogovorniku.

Papeževe prioritete je mogoče prepoznati tudi iz njegovih avdienc. Vzdušje na njih je po besedah Petrovca izrazito lepo, kot je izpostavil, pa aktualni papež več časa kot njegovi predhodniki namenja tudi ljudem, ki se ne ponašajo z visokimi družbenimi položaji, denimo mladoporočencem in invalidom.

O možnosti terorističnih napadov na nekatere evropske države, tudi na Italijo, s katerimi je prek video sporočila nedavno zagrozil IS, pa je Petrovec dejal, da Italija zna na različne načine preprečiti ali vsaj bistveno zmanjšati možnost za kaj takega. “V Italiji marsikaj ni v redu, toda tajne službe zelo dobro delujejo,” je povedal.

Drugi razlog je po besedah Petrovca “odprt dialog z najmočnejšimi mafijskimi organizacijami, ki za to, da dobijo določene odpustke, preprečujejo prodajo orožja znotraj države”. Tako gre nelegalen promet z orožjem, za katerega skrbi italijanska mafija, bolj drugam kot po Italiji, je pojasnil.

Še eden od takšnih razlogov je njihova diplomatska spretnost, četrti pa njihov integracijski sistem, ki na določeni stopnji zaradi nedorečenosti pravil priseljence prisili v to, da se znajdejo sami – da se naučijo jezika in si poiščejo delo. “Tudi to zmanjšuje možnost radikaliziranja,” je dodal Petrovec. Slednji obenem poudarja, da je v Rimu vojska praktično na vsakem koraku, njena vozila pa parkirana v vsaki pomembnejši ulici. (sta)

 

Število komentarjev: 1
  1. Muslimani z Allahovo pomočjo pravi

    kaj pa v knjigi Irke MARIJE? Pa zakaj je ob Benediktovem odstopu v Vatikan treščila gromska strela? Prerokba je bila, da bo to zadnji papež.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen