Trump z novimi grožnjami Kimovemu režimu: če se otoku Guam kar koli zgodi, bo Severna Koreja v velikih težavah!

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek nadaljeval z napadalnimi izjavami na račun Severne Koreje. Med drugim je dejal, da bodo njeni voditelji hitro obžalovali morebiten napad na ZDA. Zjutraj je v filmskem besedišču govoril o nabitem orožju, kasneje pa je dejal, da če se kaj zgodi Guamu, bodo v Severni Koreji velike težave.

Trump je imel v petek popoldne novinarsko konferenco v svojem golf klubu v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice. Konec tedna namerava obiskati svojo stolpnico v New Yorku, kar obeta nove proteste, v ponedeljek pa se bo mudil v Washingtonu.

Na novinarski konferenci je zagotovil, da bo Guam, ki mu Severna Koreja grozi z napovedjo izstrelitve raket, varen, Severna Koreja pa bo v velikih težavah, če se otoku kar koli zgodi. “Upam, da se bo vse dobro izšlo,” je še dejal.

Kasneje je ameriški predsednik tudi poklical guvernerja Guama Eddieja Calva. Kot je poudaril, so ameriške enote pripravljene zaščititi svoje čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu.

“Predsednik Trump je zagovoril guvernerju Calvu in Američanom na otoku Guam, da so sile ZDA v pripravljenosti zagotoviti varnost ljudi na Guamu in drugod po Ameriki,” so sporočili iz Bele hiše.

O Severni Koreji je ameriški predsednik v telefonskem pogovoru spregovoril tudi s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Voditelja sta se strinjala, da mora Pjongjang prenehati s provokativnim obnašanjem, so sporočili iz Bele hiše po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Oba sta menila tudi, da so nedavno potrjene nove sankcije Varnostnega sveta ZN proti Severni Koreji “pomemben in potreben korak” v smeri miru in stabilnosti na Korejskem polotoku. V luči krepitve napetosti pa je Bela hiša poudarila še, da je odnos med predsednikoma “izredno tesen in bo, kot upamo, vodil k mirni razrešitvi težav s Severno Korejo”. Trump je dejal tudi, da se veseli letošnjega “zgodovinskega” srečanja s Xijem na Kitajskem.

Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo. Noben ameriški predsednik pri zdravi pameti o čem takem še ni razmišljal, vendar pa demokrati, kot kaže, niso prepričani, da to velja tudi za sedanjega.

Na petkovi novinarski konferenci je Trump sicer poleg Severne Koreje govoril tudi o Rusiji in se dotaknil četrtkove zahvale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ker je izgnal 755 ameriških diplomatov. Kot je zagotovil, se je z zahvalo le šalil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen