Teroristi v Barceloni zakrivile cele družinske tragedije: 35-letni Italijan umrl, njegova žena uspela rešiti oba otroka

0

Pristojne oblasti španske pokrajine Katalonija so danes sporočile, da žrtve četrtkovega terorističnega napada v Barceloni in današnjega v Cambrilsu prihajajo iz 34 držav. Gre sicer za začasne podatke. Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med njimi ni Slovencev. Enako kažejo tudi španski podatki.

Kot so sporočili iz katalonske civilne zaščite, so žrtve iz vsega sveta, predvsem iz Evrope, a tudi iz Azije in obeh Amerik. Sporočili so še, da je bilo v obeh napadih skupno ranjenih 130 ljudi. Sedemnajst jih je v kritičnem stanju, 30 pa je huje ranjenih, poroča agencija Reuters.

Glede napada z avtomobilom v obmorskem letovišču Cambrils, ki leži kakih 120 kilometrov južno od Barcelone, so pred tem sporočili, da je bila ubita ena ženska in da je šest ranjenih. Policija je sicer ubila tudi vseh pet napadalcev.

Katalonska vlada pa je pred tem sporočila, da žrtve napada v Barceloni, ki je zahteval najmanj 13 življenj, več kot sto pa je ranjenih, prihajajo iz 24 držav. Mediji so poročali, da bi med žrtvami lahko bili tudi otroci; najmlajši naj bi bil star tri leta, poroča britanski BBC.

Nekaj držav je medtem že sporočilo, koliko žrtev je bilo v napadu v Barceloni med njihovimi državljani.

Italijansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta bila v napadu v Barceloni ubita dva Italijana, trije pa ranjeni. Smrt enega je potrdilo tudi računalniško podjetje, v katerem je delal. Mediji poročajo, da je žrtev, 35-letni Bruno Gulotta, za roko držal petletnega sina, ko ga je zadel kombi. Ob njem je bila tudi soproga z enoletno hčerko v vozičku, ki je še pravočasno uspela sina potegniti vstran. V napadu niso bili poškodovani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej je bila v napadu v Barceloni uradno potrjena samo ena španska smrtna žrtev – 60-letni Francisco Lopez Rodriguez. Po poročanju časnika El Pais sta bila v napadu ubita še dva člana njegove družine, tudi otrok, huje ranjena pa bila njegova soproga.

Belgija je potrdila, da je med smrtnimi žrtvami Belgijka, dva Belgijca sta ranjena, eden huje.

V napadu je bila ubita tudi 74-letna Portugalka. Še vedno pa ne vedo, kaj se je zgodilo z njeno 20-letno vnukinjo, ki je bila z njo.

Nemčija je sporočila, da je med ranjenimi 13 Nemcev, niso pa še uspeli ugotoviti, ali so tudi med smrtnimi žrtvami. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je napovedal, da bo skupaj s francoskim kolegom Yvesom Le Drianom obiskal Barcelono in tam izrazil podporo žrtvam.

Francija je sporočila, da je ranjenih skupno 26 francoskih državljanov, od tega 17 huje.

Dunaj je potrdil enega ranjenega avstrijskega državljana. Po enega ranjenega sta potrdili tudi Makedonija in Madžarska.

Avstralija je potrdila, da so bili v napadu ranjeni trije Avstralci, pogrešajo pa sedemletnega dečka, ki se je med napadom ločil od matere, ki je bila po poročanju medijev ranjena. Zunanja ministrica Julie Bishop je sicer potrdila le, da je ena Avstralka v bolnišnici in da je huje ranjena. Pogrešani sedemletnik pa je po navedbah Londona tudi britanski državljan. Velika Britanija sicer še ni sporočila, ali so bili med žrtvami tudi njeni državljani.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua je bil lažje ranjen prebivalec Hongkonga, ki naj bi bil edina kitajska žrtev.

Ranjeni so tudi trije Nizozemci, ena Grkinja, Perujka, tri Romunke ter turški državljan. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen