»Ta funkcija mi je pisana na kožo!«

5

Piše: mag. Dejan Kaloh

Predsednik RS mora biti predvsem moralna avtoriteta in kompas, po katerem bi se ravnali tudi državljani.

Borut Pahor je v tem tednu na nacionalni televiziji spet ponovil, da predsednik republike ne rabi biti moralna avtoriteta in da je on že pred petimi leti dejal, da ne kandidira za moralno avtoriteto. Bil je zelo resen, ko je želel argumentirati to svojo tezo in se je ob tem celo skliceval na samega papeža in na svojo človeško nepopolnost ter na znano svetopisemsko opozorilo – »kdo smo mi, da bi sodili.« To Pahorjevo izvajanje je seveda bilo milo rečeno neresno, saj se tudi drugi predsedniki po Evropi in svetu redno oglašajo ob pomembnih političnih zgodbah in aktualnih družbenih vprašanjih, ne glede na to, ali je njihova predsedniška funkcija izvršilne ali večinsko protokolarne narave.

Se je pa Pahorju čez obraz razlezel širok nasmešek, ko je dejal: »Ta funkcija mi je pisana na kožo!« S tem je mislil predvsem na svoj radoživ karakter, ko včasih prej kaj naredi, še preden o tem dobro razmislil. Borut Pahor po srčni plati ni slab človek: ima blag značaj, je človeško prijazen in se zaradi političnih funkcij ni osebnostno prevzel. A pri opravljanju svoje predsedniške funkcije, bi se seveda neprimerno bolj spodobilo biti »papeška« moralna avtoriteta kot »mehankarski« čvekač. Če ima Pahor težave s tem, kje sploh začeti pri vzpostavljanju tovrstne avtoritete, droben nasvet. Za začetek brez »mišk« in s čelado na glavo pri vožnji s skuterjem. Po tej začetni resnosti, bo morda kdaj čas tudi za komentiranje precej bolj resnih tem in za obsodbo tistih politično-družbenih škodljivcev, ki državljanom slabšajo življenje z »drugimi tiri«, strupeno industrijo, skrivnim naseljevanjem migrantov, spodbujanjem sovraštva do drugače mislečih ali celo z naklepnim kriminalom kot je bila oprana iranska milijarda dolarjev v NLB.

Aktualni predsednik države se je resda politično oblikoval v istem ideološkem okolju kot oba njegova predhodnika (Kučan, Drnovšek), a vendarle bi Pahor, ki je svoj predsedniški mandat začel 21 let po slovenski osamosvojitvi, lahko kot prvi izkoristil priložnost, da funkciji predsednika države, doda tisto prepotrebno in dejansko državnost, ki so bo dvignila nad siceršnje strankarsko življenje v državi in pozitivno ter povezovalno delovala med državljani. In kot rečeno – postane glavni promotor demokratičnih načel in vrednot ter najvišja moralna avtoriteta v državi. Tega v prvem mandatu ni želel ali hotel izkoristiti. Če mu bodo državljani zaupali še drugi predsedniški mandat, bo o tem moral precej bolj resno razmisliti.

Št. komentarjev: 5
 1. Pubec pravi

  Le katera “papeška kapaciteta” bo kandidirala na to funkcijo iz SDS?

 2. hinko pravi

  Koliko vem, bo za SDS kandidirala Romana Tomc. Bo odlična kandidatka.

 3. Lepena pravi

  Pahor bi se že zdavnaj moral posloviti iz politike in se podati v – cirkuške vode.

 4. anže pravi

  Pahor je patetični model, a to očitno pri slovenceljnih pali.

 5. Re gornjemu pravi

  Enako bi rekel za Janšo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen