Številne države pozivajo ZDA in Severno Korejo k zadržanosti in zmanjšanju napetosti

4

Iz sveta se danes vrstijo pozivi ZDA in Severni Koreji k zadržanosti in zmanjšanju napetosti, potem ko sta Washington in Pjongjang zaostrila besedno vojno. K temu sta med prvimi pozvali Nemčija in Avstralija, zatem je pred stopnjevanjem napetosti posvarila še Kitajska. Francija pa je pohvalila odločnost ameriškega predsednika v tem primeru.

Predsednik ZDA Donald Trump je v torek zaostril retoriko do Severne Koreje, ko ji je zaradi programa orožja zagrozil z “ognjem in gnevom”. Pjongjang je odgovoril s sporočilom, da razmišljajo o raketnem obstreljevanju območja blizu ameriškega vojaškega oporišča na otoku Guam v Tihem oceanu.

“Naraščajoče retorično zaostrovanje glede Korejskega polotoka spremljamo z veliko zaskrbljenostjo. Zato pozivamo vse strani k zadržanosti,” je dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Martin Schäfer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po prepričanju Berlina namreč vojaška opcija ne more biti odgovor v prizadevanjih za Jugovzhodno Azijo brez jedrskega orožja.

Podprl je poziv ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona k obnovitvi pogovorov s Pjongjangom, če bo ustavil preizkuse balističnih raket. Izpostavil je nujnost nadaljevanja diplomatskih prizadevanj, ki lahko edina zagotovijo brzdanje nezakonitega severnokorejskega programa jedrskega orožja.

Mednarodno skupnost pa je pozval k “temeljiti implementaciji” najnovejših sankcij proti Severni Koreji, ki jih je v soboto soglasno sprejel Varnostni svet ZN.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je medtem v Canberri opozoril na katastrofalne posledice morebitnega konflikta s Severno Korejo. Kot edini način za soočenje s Pjongjangom je izpostavil “maksimalen gospodarski pritisk” ter pozdravil nove sankcije ZN. Glede slednjih je zagotovil, da jih bo Avstralija spoštovala.

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je opozorila na možnost, da bi se razmere lahko stopnjevale v resnejši konflikt. Vse strani je pozvala k zadržanosti.

Kitajska, stalna članica Varnostnega sveta ZN, pa je posvarila pred vsakršno retoriko, ki bi razvnela napetosti glede severnokorejskega jedrskega programa. Kitajsko zunanje ministrstvo je razmere na Korejskem polotoku po poročanju AFP označilo za “zapletene in občutljive” ter opozorilo vse vpletene strani, naj se izogibajo besedam in dejanjem, ki bi vodila v stopnjevanje napetosti.

Francija, ki je prav tako stalna članica VS ZN, pa je danes pohvalila Trumpovo odločnost. Kot je po današnji seji francoske vlade dejal njen tiskovni predstavnik, je Trump enako odločen kot bi bil vsak ameriški predsednik, saj ne more dovoliti, da bi bil del ozemlja njegove države tarča raketnega napada. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. IvoC pravi

  Edino, kar Trumpu zamerim, je način brezplodnega komuniciranja s paglavcem! Noremu aziatu naj raje priporočeno pošlje kontainer konzerv!

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Globalist hočejo nad vsem WV3. Zelo spodbujajo svojga vajenca, da bi naredil prvi korak.
  poiščisinajbližjeatoskozaklonišepres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen