Severna Koreja iz zapora pogojno izpustila kanadskega pastorja

0

Severnokorejske oblasti so danes zaradi zdravstvenih razlogov iz zapora pogojno izpustile kanadskega pastorja Lim Hyeon-sooja, ki so ga pred dvema letoma zaradi “zločinov proti državi” obsodili na dosmrtno zaporno kazen s prisilnim delom, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Osrednje sodišče v Pjongjangu je sporočilo, da so Lima izpustili “iz humanitarnih razlogov”, saj se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Pjongjangu je bila sicer ta teden delegacija kanadske vlade, ki je s severnokorejskimi oblastmi razpravljala o primeru pastorja. “Zdravje in dobro počutje pastorja Lima sta najpomembnejša za kanadsko vlado,” je v Ottawi pred izpustom iz zapora dejal tiskovni predstavni kanadske vlade Cameron Ahmad.

Severnokorejsko sodišče je kanadskega državljana leta 2015 obsodilo na dosmrtni zapor s prisilnim delom zaradi “zločinov proti državi”. Pastor v korejski prezbiterijanski cerkvi v Torontu je– kako nepresenetljivo-  priznal vse obtožbe.

V Južni Koreji rojenega pastorja so oblasti prijele januarja 2015 v Pjongjangu, potem ko je tja prispel iz Kitajske, da bi se ukvarjal s humanitarnim delom. V njegovi cerkvi v Torontu so trdili, da je bil na izključno humanitarni misiji in da je Severno Korejo obiskal večkrat, da bi pomagal pri delu s sirotami in v domovih za ostarele. Že takrat so kanadske oblasti opozorile, da je Lim krhkega zdravja. (sta/ ured)

Zadnja izpustitev – tista ameriškega študenta Otta Warmbierja- se je končala tragično.

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen