Romana Tomc: Predsednik republike bi moral biti državnik z veliko začetnico!

10

Poslanka v evropskem parlamentu Romana Tomc, izvoljena na listi SDS, je pred bližajočimi predsedniškimi volitvami v pogovoru za Demokracijo ocenila, da bi predsednik republike moral biti državnik z veliko začetnico. Pri tem pa se je pred bližajočimi predsedniškimi volitvami izognila odgovoru na vprašanje, ali bo kandidirala za predsednico države. Mi pa dodajamo, da bi predsednik republike moral biti tudi svetovljan, s poznavalskim pogledom na mednarodne politične zadeve, ki bo Slovenijo s svojim znanjem in prezenco dostojno zastopal v svetu.

Tomčeva je ocenila, da je aktualni predsednik Borut Pahor prekaljen politik in se tega zaveda, ima pa svoj slog nagovarjanja volivcev, ki mu ga ni mogoče odreči. “Prinesel mu je zmago na prejšnjih volitvah in očitno spet stavi nanj. Veliko pomembnejših stvari od teka je, o katerih bi se lahko spraševali, ko govorimo o vlogi predsednika države,” je dejala.

Evropska poslanka še meni, da razglašenost aktualne vlade pri vprašanju, kako uveljaviti arbitražno odločitev in kako se obnašati do Hrvaške, dodatno kaže na nezrelost in neodgovornost slovenske zunanje politike. Po njenem mnenju bi morali vprašanje meje s Hrvaško in še nekatera druga vprašanja reševati pred vstopom Hrvaške v EU.

Kritična je bila tudi do slovenskega črpanja sredstev EU. Kot je dejala, obstajajo skladi, iz katerih Slovenija sploh ne črpa, denimo evropski sklad za prilagoditev globalizaciji. Po njeni oceni se ne znajdemo in smo počasni, morali pa bi biti proaktivni in inovativni.

V pogovoru se je dotaknila tudi interpelacije zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. “Dejstvo je, da bo treba za zdravstvo dolgoročno nameniti več denarja, ampak pred tem ga je treba dobro prevetriti, racionalizirati in prekiniti odlivanje denarja prek preplačanih proizvodov in storitev. Če tega ne bo, potem so vsakršne spremembe samo lepotni popravek,” je ocenila Tomčeva.

O domnevnem pranju denarja prek Nove ljubljanske banke je dejala, da je afera po mnogih ocenah ena največjih afer v samostojni Sloveniji, “ki je in še bo pljusknila čez naše meje”. Pri obsodbi pranja denarja pa po besedah Tomčeve ne bi smelo biti delitve na leve in desne ali še kakšne druge, pri tej aferi gre namreč tudi za vprašanje nacionalne in svetovne varnosti. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. Renata pravi

  Tomčeva bi bila dejansko odlična predsednica! Samo da se le odloči za kandidaturo! Go, Romana go!

 2. Zvonko pravi

  Tako je in to Pahor zagotovo ni!!!

 3. Bogo pravi

  V čem je poanta, da SDS tako dolgo skriva Tomčevo kot predsedniško kandidatko?

 4. bruh pravi

  v kućanistanu je la predsednik le kfo iz post-komunističnega smrdečega kućanovega kroga….in konec debate….ajd….

 5. linke pravi

  niste več aktualni na politikisu. najbolje da zaprete štacuno ,ker ste 2 tedna za časom aktualnih novic .

 6. haapy yack pravi

  hoj
  Tomčeva je naivna po naravi ali na ukaz? Nima pojma kaj se v resnici na planetu dogaja. Je taka po naravi ali na ukaz?
  mariodraghievropskitiskalecevrovpres
  boditevcvetju

 7. Pubec pravi

  Ona torej ni primeren kandidat!

 8. haapy yack pravi

  hoj
  To je kot Plenković, ki so ga privedli iz Bruslja na hravaško, kjer bo vodil njihovo politiko in ne hrvaške.
  ennarodenavladaenavojskaenavalutaenaverapres
  boditevcvetju

 9. reds pravi

  heheheeee…
  no tole irelevantno ..preplačano
  ženšče
  se piše z malo
  –tomc

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen