Razdelitev ACH na tri dele do konca leta

0

Delitev ACH na tri dele bo predvidoma zaključena do konca leta. Predlog delitvenega načrta, po katerem bo Adria Mobil ostala na ACH, medtem ko bo šla trgovina z vozili na ACH2, poslovno hotelirstvo pa na ACH3, mora potrditi še skupščina, sledila bo vložitev predloga za vpis v sodni register, so povedali v družbi.

Holdinška družba ACH ima po prodaji družbe Perftech in nanjo vezane divizije IT tri dejavnosti: proizvodnjo, ki temelji na družbi Adria Mobil, trgovino z vozili, v kateri so družbe Autocommerce v Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu in Beogradu, AC-Mobil in Avto Triglav, ter poslovno hotelirstvo z družbo Union Hoteli z Grand hotelom Union, Hotelom Lev in Central hotelom.

Po spomladanski iztisnitvi malih delničarjev je ACH v lasti družbe Protej. Prek te so leta 2005 izpeljali menedžerski odkup ACH, leta 2014 je ACH izvedel postopek preventivnega prestrukturiranja. V tem času je med drugim prodal družbo Debitel ter nekaj nepremičnin, vključno s poslovno stavbo v prestolnici. Lani naj bi stekla prodaja hotelov, a so jo kmalu po podelitvi ekskluzivnih pogajanj izraelskim kupcem ustavili.

V začetku leta so družbeniki Proteja, med katerimi se v času reševanja holdinga po pisanju medijev vnel hud spor, razveljavili sklep o sprejemu strateškega plana za obdobje 2016-2020, ki je predvideval dezinvestiranje strateških naložb, kot sta družbi Union Hoteli in Adria Mobil. Obenem so potrdili začetek ekskluzivnih pogajanj s francosko skupino Trigano, ki jo zanima nakup Adrie Mobil, za odkup vseh deležev Proteja.

Francoski proizvajalec avtodomov Trigano bo, kot so nedavno pisale Finance, v prvem koraku kupil družbo Protej. Po navedbah časnika se špekulira, da bo zanjo plačal okoli 200 milijonov evrov. Lastniki Proteja naj bi kupnino prejeli deloma v denarju, pri čemer bo Trigano prevzel obveznosti, ki jih ima ACH do ruske VTB banke, deloma v premoženju, saj Francozov hotelski in avtomobilistični del holdinga ne zanima.

Premoženje bi se delilo v skladu z načrtom, ki ga je ACH objavil v začetku meseca. Vodenje ACH2 z avtomobilistično divizijo bo prevzel generalni direktor ACH Rasto Oderlap, vodenje ACH3 z hotelsko-nepremičninsko divizijo pa upravni odbor, ki ga bo kot izvršni direktor vodil Peter Krivc, prvi finančnik ACH, ter neizvršna direktorja in člana upravnega odbora Herman Rigelnik, nekdanji prvi mož ACH, in njegov sin Matej Rigelnik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen