Poslovni časniki: Putin naj bi bil težak 200 milijard USD, Trump “le” slabe 4 milijarde

0

Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump si delita ljubezen do zasebnih letal in imata na desetine nepremičnin po vsem svetu.

Za Putina pravijo, da je do svojega bogastva prišel z naložbami v nafto in zemeljski plin, Trump pa zase pravi, da je naredil svojo “staromodno pot” in obogatel z naložbami v nepremičnine.

Seveda pa obstaja velika, pravzaprav ogromna razlika med premoženjem obeh najmočnejših predsednikov na svetu: ocene neto vrednosti Putinovega premoženja dosegajo več kot 200 milijard dolarjev, medtem ko je Trump ocenjen na “samo” 3 milijarde dolarjev in “drobiž”.

Čeprav je Trump lansko leto med predsedniško kampanjo trdil, da je težak 10 milijard dolarjev, ga dva poslovna časnika ocenjujeta znatno nižje.

Forbes je lani ocenil, da je Trump vreden 3,7 milijarde dolarjev, medtem ko mu je Bloomberg naračunal 2,9 milijarde dolarjev neto vrednosti.

Bloomberg je ugotovil, da se je celotni dolg Trumpa, predvsem iz naslova bančnih posojil, povečal s 350 milijonov dolarjev v letu 2015 na 630 milijonov dolarjev v letu 2016.

Kar se tiče Putina, je njegova neto vrednost predmet špekulacij, a finančni strokovnjaki so si enotni, da Putinovo veliko premoženje izvira iz nepremičnin in deležev v številnih družbah.

Ruski politični analitik Stanislav Belkovsky je Putinovo premoženje ocenil na 40 milijard dolarjev, Bill Browder, avtor in nekdanji upravljavec skladov v Rusiji, pa je dejal, da je ruski predsednik precej bolj bogat, vse do 200 milijard dolarjev.

“Verjamem, da je Putin vreden okoli 200 milijard ameriških dolarjev,” je povedal Browder pred tedni za revijo Time in bil pri tem zelo nazoren. “Po 14 letih Putinove oblasti, je denar, ki ni bil porabljen za šole, ceste in bolnišnice itd.,je končal v nepremičninah, na švicarskih bančnih računih, v delnicah, hedge skladih, ki jih upravlja Putin in njegovi sodelavci. ”

Belkovsky pa dodaja, da ruski predsednik nadzoruje 37 odstotkov naftne družbe Surgutneftegaz, 4,5 odstotka družbe zemeljskega plina Gazprom, in da ima deleže tudi v velikem trgovcu Gunvor. Pri Gunvorju sicer zanikajo, da bi Putin kdaj imel kakršnokoli lastništvo v družbi, ki je v letu 2012 ustvarila 93 milijard dolarjev prihodkov, kot so zapisalo pri reviji Time.

“Pri Trumpu in Putinu smo vrednotili posamezna sredstva, vključno z deleži v javnih in zasebnih podjetjih, nepremičninah, jahtah, umetnosti in denarju ter upoštevali ocene dolgov. Prav tako se pri takšnih izračunih posvetujemo s številnimi zunanjimi strokovnjaki na različnih področjih,” so zapisali pri Forbsu leta 2015.

Eden Putinovih največjih pokazateljev njegovega bogastva je 35 milijonov dolarjev vredna jahta po imenu Olympia. Slednjo je Putin prejel kot darilo ruskega oligarha Romana Abramovicha, v času, ko je bil prvič izvoljen za predsednika. A še precej večji atribut premoženja “batke”, je njegova palača na Črnem morju, ki naj bi bila vredna kar 1 milijardo dolarjev. V izjavi leta 2010 je sicer Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov dejal, da predsednik ni “nikoli imel nobenega razmerja do te palače”.

Medtem je ruski poslovnež v izgnanstvu Sergej Kolesnikov za BBC povedal, da je bila palača na Črnem morju osebno zgrajena za Putina, vendar jo je financiral tajni sklad, ki so ga oblikovali ruski oligarhi, ki so “na liniji” z ruskim predsednikom. Kolesnikov še trdi, da naj bi Putin imel dostop do 58 letal in helikopterjev, pol milijona dolarjev vredno kolekcijo ročnih ur in 20 palač in vil na podeželju. Ruski poslovnež v poročilu še trdi, da Putin uporablja zasebno letalo vredno 137 milijonov USD, ki ima kopalnico z zlatimi pripomočki in straniščno školjko vredno 62.000 USD.

Po Forbsovi lestvici vplivnosti je Trump v letu 2016 (v letu 2015 je Trump po vplivu bil šele na 72. mestu) druga najmočnejša oseba na svetu, takoj za Putinom. A kar se tiče premoženja je Trump za Putina še vedno finančni “vajenec”…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen