Po smrti Irene Polak- Fištravec je anonimka razgalila Fištravca kot človeka brez srca in še huje – kot marioneto kriminalne združbe!

6

Piše: Aljoša Dragaš

Minulo nedeljo, nekaj pred 19. uro, je Mariborčane pretresla novica o grozljivi prometni nesreči na rondoju ob izteku Malečniškega mosta čez Dravo. Pa tudi vznemirila. Kot se je kmalu izkazalo, je bila edina udeleženka čelnega trčenja v podporno steno Irena Polak- Fištravec, ki je posledicam podlegla na kraju dogodka. Ker- vsaj po prvih poročilih sodeč- ni bilo sledi zaviranja, pa tudi soudeleženih ne, je tudi laik lahko “na prvo žogo” sklepal, da gre zelo verjetno za namerno dejanje, za samomor. Če v obzir vzamemo še družinske okoliščine edine udeleženke, pa toliko prej in toliko bolj. Da gre torej za samomor, je postalo jasno vsem; razen mariborskim policistom, ki so v javnost lansirali poneumljajoč poziv “morebitnim očividcem”, ki da “naj pomagajo pri razjasnitvi okoliščin nesreče”.

Zanimivo, a režimski mediji so se skušali poročanju v zvezi s tem izogniti, kolikor se le da. Razen poročila z dogodka v prihodnjih dneh teme sploh niso načeli, čeravno so okoliščine kar klicale po tem. Zato ne čudi, da sta javnost v minulih dneh dosegli razburljivi novici, ki zastavljata marsikatero vprašanje. Pisanju Bojana Požara, ki je prvi načel ozadje v zvezi s samomorom še sveže ločene ( nekdanje) soproge trenutnega mariborskega župana, Andreja Fištravca, je sledila anonimka, ki si jo je prvi drznil objaviti naslednji “bad boy” slovenskega novinarstva – Vladimir Vodušek.

Ta se že v naslovu sprašuje po trenutno največjem misteriju na vzhodnem koncu države in sicer “Je Irena Polak Fištravec res napisala knjigo”, ki da naj bi bila trenutno najbolj iskana roba tako vladajoče mestne vrhuške, kakor tudi njenih nasprotnikov, ki bi s polastitvijo rokopisov prav gotovo trasirali pot do uresničitve trenutno največje želje večine meščanov- Fištravčevega odstopa z mesta župana drugega največjega slovenskega mesta. S tem pa tudi odhod osovražene županske ekipe– nekdanjih vstajniških štabnikov, ki so preko Fištravca povsem uzurpirali vzvode mestne oblasti.

Toliko o ozadju. Kaj torej navaja anonimka?

“Vsi, ki so dobro poznali Ireno, povedo, da je bila vesel človek, predana mati in žena, vse do trenutka, ko so v življenje Andreja Fištravca, župana Maribora, vstopili ljudje iz njegove ekipe,” začne(jo) avtor(ji), ki kar takoj preide(jo) na poimensko opredeljevanje. “Marko Kovačič, Darko Berlič, Saša Pelko in zloglasna Simona Partlič, nečakinja velikega Mariborčana in slovenskega pisatelja Toneta Partljiča. Poznavalci vedo povedati, da se je stric distanciral od nečakinje še prej preden je vstopila v to združbo. Simona je bila namreč vedno zelo problematična: droge, menjavanje partnerjev kot po tekočem traku, slaba skrb za otroka, ki ga je rodila še zelo mlada,” nadaljuje(jo).

Da je ekipa ugrabila Andreja Fištravca, je v Mariboru znano dejstvo. Pravzaprav ima mesto – skladno z izkušnjami njegovih nekdanjih sodelavcev in bolj vpletenih v vstaje- za slednje še bolj obremenjujočo tezo: župan je zastavil svojo podobo za 4205 EUR mesečno, kolikor naj bi znašala njegova plača. Razglasili so ga za POP-ikono omenjene ekipe, ki – skrita za njegovim podpisom – počne, kar se ji pač zaljubi, pa četudi vsak dan sproti dokazuje svoje neznanje in nekompetentnost. Sledimo anonimki: “To je svojim prijateljicam zaupala tudi pokojna Irena. Imeli so ključe njunega stanovanja in nemalokrat so prišli v stanovanje, ko jih ni bilo doma. Irena je to vedno ugotovila in se potožila prijateljem, enkrat je celo prijavila vlom na policijo. Še posebno radi so brskali po njem, ko so izvedeli, da je vse svoje misli strnila v knjigi, ki jo je dala v tisk. To se je zgodilo lanskega julija. Knjigo, z vsemi podrobnostmi o tem s kom je, v intimnem položaju, ulovila svojega moža kar v uradnih prostorih MOM, z vsemi izsiljevanji Simone, hekerskimi vlomi v njen računalnik in profil na FB s strani hekerjev, ki nudijo tovrstne usluge ekipi. Vse te podrobnosti je zlila na papir.”

Kot nadalje navaja anonimka, je redkim prijateljem zaupala, na katerega odvetnika naj se obrnejo v primeru, da se ji kaj zgodi. Ta naj bi tudi hranil neobjavljeno avtobiografijo o življenju v obdobju županovanja njenega moža in oporoko. Prav s tem naj bi bil povezan “vlom” v njuno stanovanje, ki da sovpada z obdobjem, ko je za njene “aktivnosti” izvedela ekipa. Do slednjega naj bi prišlo kljub temu, da je zamenjala ključavnico, kar pa naj bi bilo itak dejanje iz obupa in brez pomena, saj naj bi “ekipa razpolagala tudi s tem ključem, ki ga je očitno »dobila« od župana.”

Zavoljo nakopičenih stresnih situacij se je odločila za dopustovanje v Dalmaciji, ki naj bi jo oboževala in ji je veliko pomenila, navaja anonimka. Tja je odpotovala s hčerkama, “to so bile prve počitnice brez Andreja, saj se je ta ultimatu: ali jaz ali ekipa, odločil za ekipo. S puncami je uživala, redno preko FB in SMS pošiljala slike in s tem poskušala povedati, da življenje, tudi brez Andreja, gre naprej. Zaradi priimka, ki ga ni zamenjala niti po ločitvi, je težko našla službo, Andrej ji ni hotel pomagati.”

Kot navaja anonimka, gre od tu naprej življenje Irene Polak – Fištravec samo še proti bridkemu koncu. Prisluhnimo anonimki: “Izselil se je iz stanovanja. V tednu po dopustu, je bila, zaradi poskusa samomora, hospitalizirana v bolnišnici Maribor. Poskušala se je zastrupiti s plinom v avtu. Tisti, ki poznajo Ireno vedo, da nikoli ni upala parkirati tam, kjer so jo takrat našli in na srečo tudi rešili. Vse več je namigovanj, da je ekipa, v strahu pred izdajo knjige, ki bi jih dokončno in neizpodbitno obremenila kot kriminalno združbo, poskrbela, da Irena umre. Ni jim uspelo. V tem, zanjo, tako kritičnem času, ko bi ji, kot mož, moral stati ob strani, je Fištravec raje, brez pomembnejših razlogov, na stroške davkoplačevalcev, odpotoval na Kitajsko, Rusijo in še kam. Vse samo zato, da se je izognil ženi in njeni hudi osebni stiski.”

Če je za verjeti anonimki – in kar še posebej priča o moralni kvaliteti vstajniškega župana, vstajništvo pa je, spomnimo, medijsko opredeljeno kot zoperstavljanje pokvarjenemu, sprijenemu in moralno spornemu vedenju vladajočih – je posebej tragično tisto, kar v zapisu sledi: “Irena ga je večkrat klicala, on pa si je, kot nadomestek, poiskal mlado Brazilko. Tako je želel utišati vedno glasnejše govorice v Mariboru, da ima občasno tudi gejevske zveze. Ni hotel pomagati svoji ženi, je pa brez pomislekov uredil službo za svojo Brazilko.”

Medtem, ko se vedno večja kriza, v katero Maribor kar tone in tone, vzpodbudnim ekonomskim signalom iz neposredne okolice navkljub, Andreja Fištravca ni dotaknila, je bilo, če gre verjeti anonimki, povsem nasprotno z njegovo nekdanjo življenjsko sopotnico. “Irena je vse to vedela, prijateljem je večkrat potožila, da finančno ne zmore več stroškov kredita in tekočega vzdrževanja stanovanja. Obe hčerki, njena največja sreča, sta še šoloobvezni, ena študira na Dunaju. Velike stroške šolanja v tujini so večkrat poplačali ljudje iz ekipe, ki so »skrbeli« za redni dotok denarja iz provizij za posle, katerih naročnik in plačnik je MOM, letališče Maribor, gospodarske družbe, ki so v večinski lasti MOM (večinoma javni denar za zasebne potrebe župana in njegove ekipe). Vse te transakcije je pridno zapisovala. Kako ironično: prav te, so jo tudi pokopale.”

Anonimka se sklene z za Maribor in Slovenijo posebej zaskrbljujočo, a nikakor ne doživeto navedbo: “Metode, ki jih uporablja ekipa: od zasledovanja do vdorov v računalnike, v zasebna stanovanja, do pisanja člankov v Večeru, za Lokalec.si, preko novinarjev, ki jih kupijo dobesedno za drobiž ali pa plačujejo preko oglaševanja na lokalni TV in radiu …. (kako tečejo tovrstni posli bomo pisali v enem od naslednjih člankov). To je »modus operandi« te ekipe.”  Kot posebej srhljiv lahko smatramo zaključek, ki potrjuje novice, ki po Mariboru krožijo že nekaj časa: da je Fištravec – izključno po zaslugi ekipe, ki si ga je omislila kot pop-ikono- že passe, preveč kontaminiran in da je njen nov kandidat za župana eden njenih osnovnih členov, Saša Pelko. “Član te zloglasne ekipe in človek, ki bo, brez razmisleka, zadovoljeval potrebe ekipe, ki Maribor vodi v propad, sebe pa, očitno, pelje na Kitajsko preko mariborskega letališča.”

V čelnem trčenju v ta zid je življenje izgubila (oz. si ga je vzela) Irena Polak – Fištravec. Foto: politikis.si

Št. komentarjev: 6
 1. Beno pravi

  Fištravec je dejansko uboga in bedna kreatura, ki so jo izkoristili, a sam je toliko kriv, ker se je dal od mafije naplahtati…

 2. Jani pravi

  Žal je pač tako v slovenskem udbostanu. Nedolžni umirajo, mafija pa se bogati in smeji.

 3. Gogi pravi

  Fištra a te kaj peče vest? Seveda ne, če pa imaš dušo kosmato kot hudič!

 4. bruh pravi

  ne dirajte naše državne rdeče MAFIJE…ki je z razliko od italijanske, mehiške, japonske itd itd legalizirana….kot v lukašenkovini, kimovini, castovini, madurovini……..ajd…..

 5. Jože Šentiljski pravi

  Irena je mrtva. Naj počiva v miru.
  Mariborska mafija pa še ne.

 6. REDS pravi

  dragaš
  .
  ZAUDARJA NA
  .
  ustaške fukare
  .
  MARŠ IZ MB.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen