Od gverilcev do fuzbalerjev: kolumbijski Farc želi osnovati profesionalni nogometni klub

0

Nekdanji borci Farca, revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije, želijo osnovati profesionalni nogometni klub, ki bi nastopal pod okriljem kolumbijske lige. Farc je tik pred oblikovanjem politične stranke, potem ko je podpisal zgodovinski mirovni sporazum s kolumbijsko vlado.

“Pred desetimi dnevi smo prejeli dopis Farca, ki prosi za sestanek s kolumbijsko nogometno organizacijo o sodelovanju v profesionalni ligi,” je povedal Jorge Perdomo, predsednik Dimayorja, organizacije kolumbijskega poklicnega nogometa.

Perdomo je še dejal, da želi nekdanja največja gverilska vojska ameriške celine vključitev v drugo ligo, v kateri igra 16 ekip, oblikovati pa želi tudi žensko ekipo. Vse skupaj sicer ne bo preprosto, saj mora predlog z dvotretjinsko večino potrditi skupščina kolumbijske nogometne zveze in Dimayorja, poleg tega pa je potrebno plačati tudi kotizacijo v višini desetih milijonov dolarjev, ki pa jih Farc nima.

Združeni narodi naj bi v torek zaključili z zbiranjem orožja iz 26 con, kjer je bilo zbranih približno 7000 nekdanjih borcev, ki jih zdaj vključujejo v civilno življenje, potem pa se bo Dimayor opredelil glede prošenj Farca.

Farc je največja in najstarejša uporniška skupina v državi in je bila vpletena v dolgotrajno državljansko vojno. Preobrazba Farca v stranko pomeni dokončen konec državljanske vojne v Kolumbiji, ki je trajala pol stoletja in zahtevala 260.000 smrtnih žrtev. Kolumbijska vlada in Farc sta spremenjeni mirovni sporazum podpisala novembra lani. To je bil neke vrste nov sporazum, potem ko so volivci na referendumu oktobra lani zavrnili prvega, ki so ga po štirih letih pogajanj podpisali septembra lani.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santo je za sklenitev zgodovinskega sporazuma s Farcem prejel Nobelovo nagrado za mir. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen