Nigrad po sklepu sodišča začasno vodi Matjaž Krevelj

0

Mariborsko komunalno podjetje Nigrad bo do imenovanja direktorja skladno s statutom začasno vodil Matjaž Krevelj, je, kot so danes sporočili z občine, sklenilo Okrožno sodišče v Mariboru. Sodišče je s tem sledilo predlogu občine in z imenovanjem Krevlja hkrati potrdilo izbiro direktorja, ki sta ga pred tem izvolila že predstavnika kapitala v nadzornem svetu družbe podjetja Nigrad Igor Muhič in Mitja Hasaj. Predhodno soglasje je podal tudi mariborski župan Andrej Fištravec, so sporočili z občine in poudarili, da so Krevlja podprli tudi delavci na svojem zboru minuli petek.

Občina sicer meni, da je zaradi zagotovitve stabilnosti poslovanja in prihodnosti družbe treba v celoti zamenjati nadzorni svet družbe, vključno s predstavnikoma zaposlenih. “Z odločitvami dveh predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu se je status quo podjetja Nigrad samo podaljševal do danes, ko je sodišče odločilo, da se imenuje začasni direktor družbe Matjaž Krevelj,” je zapisala občina.

Iz sveta delavcev in vodstva sindikata v Nigradu so sporočili, da je Krevelj zaposlene obvestil, da je prejel sklep okrožnega sodišča, s katerim ga je to imenovalo za začasnega direktorja družbe. Družba ima tako od danes zakonitega podpisnika in s tem sindikat prekinja vse aktivnosti, ki so bile osnova za napovedano stavko, je v obvestilu za javnost zapisala nadzornica in predsednica sveta delavcev Vlasta Pavlič Gosak. Krevelj je že deveti šef Nigrada v času županovanja Andreja Fištravca od leta 2013. Nadzorni svet družbe je po izvedenem razpisu konec maja letos za direktorja imenoval takratnega v.d. direktorja Marka Plečka, a župan Fištravec ni dal soglasja k imenovanju.

Zaposleni v Nigradu so nato julija nezadovoljni zaradi odločanja pri imenovanju direktorja pred občinsko stavbo pripravili protestno vožnjo. Nadzorni svet, ki je vmes zaradi odstopa Branka Halužana in Matevža Slapničarja ostal brez dveh članov, je nato julija za v.d. direktorja izbral Krevlja. A o tem sta glasovala le Muhič in Hasaj, medtem ko sta predstavnika delavcev Pavlič Gosakova in Mišo Pušnik pred glasovanjem sejo zapustila. Občina je vztrajala pri imenovanju Krevlja, a je sodišče nato zavrnilo vpis Krevlja v sodni register kot zakonitega zastopnika.

Zaposleni so konec minulega in v začetku tega tedna so na zborih delavcev zahtevali imenovanje zakonitega zastopnika, saj družba med drugim ni mogla izdajati računov, vlagati ponudb za nove posle, vprašljivo je bilo tudi izplačilo plač. Minuli petek sta kot nadzornika odstopila tudi Muhič in Hasaj, tako da sta v nadzornem svetu le predstavnika zaposlenih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen