Mariborska občina začela s postopki prodaje družb Farmadent in Gopharm

0

Potem ko so junija mariborski svetniki soglašali z začetkom postopka prodaje družbe Farmadent, pri čemer morajo pred zaključkom prodaje biti izpolnjeni določeni pogoji, je mariborska občina uradno začela s postopkom prodaje Farmadenta in z njo lastniško povezane družbe Gopharm. Za posrednika pri prodaji je izbrala družbo KPMG Slovenija.

Podjetje Farmadent, ki je ustanovitelj družbe Gopharm, se ukvarja z grosistično prodajo zdravil in medicinskih pripomočkov in je trenutno v večinski, 83,35-odstotni lasti mariborske občine, a nov zakon o lekarniški dejavnosti tega ne dovoljuje.

Svetniki Mestne občine Maribor so na izredni seji sredi junija letos ob sicer izraženih pomislekih o smiselnosti podprli začetek postopka prodaje, pri čemer pa so občinski upravi naložili, da postopka ne sme končati, dokler se ustavno sodišče ne izreče o zakonu o lekarniški dejavnosti ali vsaj dokler ne pridobi avtentične razlage zakona s strani državnega zbora.

Po tej na mestnem svetu sprejeti odločitvi je mariborska občina k oddaji ponudbe za posredovanje pri prodaji obeh podjetij povabila revizijske družbe KPMG Slovenija, Constantia plus in UHY. Na povabilo sta se pravočasno odzvali družbi KPMG Slovenija in Constantia plus. Ugodnejšo ponudbo za posredovanje pa je po postopku pogajanj oddalo podjetje KPMG Slovenija, in sicer v vrednosti 19.000 evrov brez DDV, so danes sporočili z mariborske občine.

Postopek prodaje podjetij bo spremljala posebna komisija, ki jo je imenoval mariborski župan Andrej Fištravec. Komisijo sestavljajo predsednik Simon Štrancar ter člana Lidija Krebl Vukovič in Mitja Horvat. Komisija se je na seji v četrtek že seznanila s postopkom izbire posrednika.

Na mariborski občini verjamejo, da bo mednarodno priznana revizijska družba izvedla postopke prodaje v podanih rokih, kar bo po navedbah občine zagotovilo uspešno poslovanje podjetja in ohranitev delovnih mest ter dejavnosti v Mariboru še naprej.

Ministrstvo za zdravje je z novelo zakona o lekarniški dejavnosti, ki je začela veljati konec januarja, prepovedalo vertikalno povezovanje lekarn s farmacevtskimi podjetji in grosisti na področju prodaje zdravil.

Farmadent je bil donedavno v lasti Mariborskih lekarn, da bi zadostili zakonskim zahtevam, pa so lastništvo januarja prenesli neposredno na šest občin ustanoviteljic. A tudi to ne zadošča zahtevam zakona, zato zdaj načrtujejo prodajo.

Določbe zakona o lekarniški dejavnosti vplivajo tudi na Lekarno Ljubljana, ki je marca vložila pobudo za oceno ustavnosti posameznih določb zakona, med drugim v lekarni izpodbijajo prepoved vertikalnega povezovanja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen