Iz Evrope pozivi k umiritvi napetosti med ZDA in Severno Korejo

1

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes posvaril pred “zaostrovanjem napetosti” glede Severne Koreje. Britanski zunanji minister Boris Johnson pa je za zaostritev odnosov med ZDA in Severno Korejo obtožil Pjongjang in dodal, da poziva k diplomatskemu koncu krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron je v izjavi izrazil svoje “skrbi zaradi raketnih in jedrskih groženj, ki prihajajo iz Severne Koreje” in dodal, da mora mednarodna skupnost nekaj narediti, da se Pjongjang “vrne na pot dialoga brez pogojev”.

“Severnokorejski režim je vzrok za te težave in jih mora popraviti,” pa je tvitnil Jonhson. Nadaljeval je, da se mednarodna skupnost trudi zagotavljati, da bi Severna Koreja prenehala “s svojim agresivnim nastopom” in da sodelujejo z ZDA in partnerji v regiji, da bi krizo diplomatsko končali.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek nadaljeval z napadalnimi izjavami na račun Severne Koreje in zagotovil, da bo otok Guam, ki mu Severna Koreja grozi z napovedjo izstrelitve raket, varen.

Kitajski predsednik Xi Jinping pa je pozval Trumpa, naj se izogiba retoriki, ki bi lahko še poslabšala razmere. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Pravljice za lahko noč. Pa še to ne.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen