Cimos zapira tovarno v Zenici

0

Skupina Cimos je v okviru ukrepov prestrukturiranja poslovanja s 1. avgustom začela postopek zapiranja tovarne v Zenici v Bosni in Hercegovini (BiH), pri tem pa bodo spoštovali veljavno zakonodajo BiH in delavcem izplačali ustrezne odpravnine, so za STA potrdili v koprski družbi.

O zaprtju Cimosovega obrata v Zenici, kjer je bilo zaposlenih okoli 150 delavcev, je danes sicer kot prvi poročal Dnevnik, ki je med drugim navedel, da so pred dnevi delavci, po tem ko so jim preprečili vstop v tovarno, pred njo začeli protestirati. Od 150 delavcev naj bi jih približno 40 prezaposlili znotraj Skupine Cimos, preostali pa bodo prisiljeni oditi na zavod za zaposlovanje, so poročanje bosanskih medijev povzeli v Dnevniku.

Precejšnje nezadovoljstvo med bosanskimi delavci je sprožala tudi likvidacija sarajevske tovarne Famos FDI z okoli 120 delavci v prvi polovici leta 2015. Takrat so del proizvodnje preselili v druge tovarne v BiH, del pa v srbsko Kikindo. Cimos naj bi pri tem načrtoval proizvodnjo iz Zenice že pred časom prenesti v Kikindo, kamor je preselil že tudi del proizvodnih zmogljivosti, vendar mu je nato načrte prekrižal požar v sodobnem delu srbske livarne.

V Cimosu, ki je maja dokončno prešel v italijanske roke, so za medije pojasnili, da nadaljujejo z izvajanjem poslovnega prestrukturiranja v vseh regijah, kjer so prisotni s svojimi proizvodnimi lokacijami. “Proces vključuje niz ukrepov na različnih ravneh, med katerimi so tudi odprodaje ali zaprtja posameznih poslovnih enot ali družb, ki bodo imeli dolgoročne pozitivne učinke in prispevali h krepitvi konkurenčnosti skupine in hkrati dolgoročne varnosti preostalih delovnih mest zaposlenih ter nenazadnje postavili trdne temelje za začetek ponovne rasti Cimosa,” so ob tem poudarili.

Kot so navedli, pa intenzivno iskanje novih poslovnih priložnosti in partnerjev oz. investitorjev z novimi pristopi in zamislimi v primeru tovarne TMD Casting iz Zenice žal ni obrodilo sadov. Zato je skupina v okviru omenjenih ukrepov prestrukturiranja poslovanja s 1. avgustom začela postopek zapiranja te družbe. Cimos bo pri tem spoštoval veljavno zakonodajo BiH in delavcem izplačal ustrezne odpravnine. Poleg tega so v koprski družbi že sprožili aktivnosti za pomoč pri iskanju ustrezne zaposlitve ljudem iz zaprte tovarne pri drugih delodajalcih v sorodni dejavnosti. Kot so še zapisali, skupina Cimos kljub zaprtju zeniške tovarne ostaja z družbo TMD Gradačac pomemben gospodarski subjekt v BiH.

O dogajanju v Cimosu, kjer so v prejšnjih tednih zaradi odsotnosti novih naročil začeli odpuščati manjše število delavcev tudi v Sloveniji, so v svetu delavcev redkobesedni. Njegov predsednik Trajko Isovski je povedal le, da stvari trenutno potekajo tako, kot so se dogovorili z novim lastnikom. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen