Barcelono pretresel krvav teroristični napad z najmanj 13 smrtnimi žrtvami, ranjenih še 80 ljudi

16

V Barceloni je danes v terorističnem napadu, ko je voznik dostavnega vozila namerno zapeljal v množico, po zadnjih podatkih življenje izgubilo najmanj 13 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 80. Storilca sta po napadu zbežala, a ju je policija že aretirala. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država (IS).

Na med turisti najbolj priljubljeni aveniji v središču Barcelone Ramblas je danes v množico ljudi namerno zapeljalo dostavno vozilo. Območje je policija zaprla, na kraj pa je prišlo več reševalnih in policijskih vozil. Eden od očividcev je dejal, da je slišal glasen zvok in da so vsi ljudje začeli bežati in iskati zatočišče v bližnjih lokalih in trgovinah. Lokalne oblasti pozivajo ljudi, naj se izogibajo območja okoli trga Catalunya, ki leži na severnem koncu znamenite avenije. Metro in železniške postaje so zaprte.

Policija je po več urah le prijela domnevnega napadalca in ga identificirala kot Drissa Oukabirja, nato pa so prijeli še drugega osumljenca. Na Twitterju je ob tem zanikala poročanje medijev, da se je drugi osumljenec zatekel v bar. Kot je sporočila IS preko svoje agencije Amak, so napad z dostavnim vozilom “izvedli vojaki Islamske države v odgovor na pozive k napadom na koalicijske države”. S tem so mislili na mednarodno koalicijo pod vodstvom ZDA, ki izvaja napade na položaje IS v Siriji in Iraku.

Španska kraljeva palača in vlada v Madridu sta ostro obsodili današnji teroristični napad v Barceloni in sporočili, da terorizem ne bo ustrahoval španskega ljudstva. “Teroristi ne bodo nikoli premagali združenih ljudi, ki imajo raje svobodo kot barbarstvo. Vsa Španija stoji ob strani žrtvam in družinam,” je tvitnil Rajoy, ki je prekinil svoj dopust in je na poti v Barcelono. Španski kralj Felipe VI. je prav tako obsodil teroristični napad. “To so morilci, preprosti kriminalci, ki nas ne bodo terorizirali,” je tvitnila kraljeva palača.

Obsodbe terorističnega napada v Barceloni se vrstijo v številnih državah. Predstavniki institucij EU so zagotovili, da bo unija stala Barceloni ob strani, ZDA pa so Španiji ponudile pomoč. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani so izrazili sožalje. “Ta strahopetni napad namenoma cilja na tiste, ki uživajo življenje in so preživljali čas s prijatelji in družino. Tako barbarstvo nas ne bo ustrahovalo,” je zapisal Juncker. ZDA obsojajo teroristični napad v Barceloni in bodo storile vse, kar je potrebno, da bi pomagale, pa je v tvitu zapisal ameriški predsednik Donald Trump. Solidarnost s Španijo po krvavem dogodku so med drugim izrazili francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška vlada in britanska premierka Theresa May.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je pozval svet, naj se združi v “brezkompromisni bitki proti silam terorja“. Kot je zapisal v sožalni brzojavki španskemu kralju Felipeju VI., odločno obsoja ta krut in ciničen zločin nad civilisti.

Po podatkih veleposlaništva v Madridu so v središču Barcelone, kjer se je zgodil današnji napad, trije mladi slovenski državljani, ki niso poškodovani ali v nevarnosti. Trenutno so v nekem nakupovalnem centru in čakajo na nadaljnja navodila policije. Veleposlaništvo Slovenije v Madridu je kmalu po napadu vzpostavilo stik z lokalnimi oblastmi, da bi ugotovilo, če so med poškodovanimi tudi Slovenci.

Ministrstvo za zunanje zadeve državljanom Slovenije, ki se trenutno nahajajo v Barceloni, ob tem svetuje, da upoštevajo navodila pristojnih lokalnih oblasti, in da se izogibajo predelu Rambla in Plaza de Cataluna. Vsi zainteresirani državljani Slovenije pa se lahko za več informacij obrnejo bodisi na MZZ ali na veleposlaništvo Slovenije v Madridu.

Na širšem območju Barcelone je po vedenju MZZ trenutno vsaj 100 slovenskih državljanov, je za STA povedal vodja konzularne službe na ministrstvu Andrej Šter. Vendar je spodbudno to, da nihče izmed njih, pa tudi nihče izmed njihovih svojcev v Sloveniji, ni sporočil, da koga ne more kontaktirati oz. bi potreboval pomoč. Zato sklepamo in upamo, da je z njimi vse v redu, je dejal.

Ob tem je opozoril, da so to prvi podatki in da je Barcelona destinacija, kamor Slovenci potujejo predvsem individualno, zato je težko govoriti koliko jih je tam natančno. Rambla je najbolj znana ulica v katalonski prestolnici in tako kot med domačini tudi med turisti najbolj priljubljena sprehajalna ulica v Barceloni. Dolga je 1,3 kilometra in vodi do pristanišča.

V zadnjih letih so bila sicer vozila uporabljena že v več terorističnih napadih v Evropi. Zadnji napad se je zgodil 3. junija v Londonu, ko je na Londonskem mostu najprej vozilo zapeljalo v pešce in jih pokosilo, nakar je zapeljalo do bližnjega Borough Marketa, kjer so iz njega izstopili trije moški z noži in začeli zabadati mimoidoče. Ubitih je bilo šest ljudi, 48 je bilo ranjenih. (sta/ured)

Št. komentarjev: 16
 1. Grega pravi

  Musliči nas koljejo kot zajce v samem centru Evrope, evropski politiki pa kot vedno: bomo preučili, bomo zajezili… do kdaj še takšna mlačna politika? Komu je to v interesu?

 2. carlo eugenias de fekalius pravi

  Vsekakor, večina misli, da za tem stojijo musliči, naročnik vseh masakrov, ki so se zgodili v Evropi je IZRAEL.
  PS: ……………

 3. hinko pravi

  Hvala tudi Cerarju za tale nov masaker!

 4. Beno pravi

  Brez besed… Sožalje svojcem!

 5. Danilo pravi

  To se več ne bo nikoli ustavilo, vsaj ne brez radikalnih rezov v zunanji politiki EU…

 6. Čule pravi

  Da vam u 3pm pošljem vaše musliče morilske!

 7. haapy yack pravi

  hoj
  Interes globalistov je kaos. Ker iz kaosa zraste nekaj novega. Nova svetovna ureditev.
  gospodarsuženjpres
  boditevcvetju

 8. bruh pravi

  danes pa naše socialistično delo, ki je na plačilni listi soroševih “usa.demokratskih ” mafijskih ONG je poslalo v boj videmška, ki nesramno zagovovarja musliće in njihovo klanje v “barsi” in ODKRI TO pljva po umorjenem 3 letnem otroku….
  in verjemite, ni ga sram…..kot ni sram naših kučanovih levičarskih bralcev socialističenega dela…..

 9. bruh pravi

  sorošev nestrpni rdeči videm…….zakaj je treba 3 letnega ubogega otroka, ki je lani umrl na grški plaži potem ko ga je pijani oče peljal čez razburkano morje (še enkrat rip) postaviti na vse naslovnice……3 letnega otroka, ki so ga pa zverinsko zaklali tvoji priljubljeni uvoženi muslići, ki jim pomagajo ONG (z milijardnimi sredstvi…tudi tako , da plačajo tebe…) , pa ga je treba prikr iti in skri ti……a te res ni sram?

 10. bruh pravi

  tako, da sožalje svojcem divje umorjenih na rambli……..

 11. Pesjanar pravi

  Nori svet ali še kaj hujšega,v Barceloni so desno usmerjeni domoljubi protestirali proti islamizaciji Evrope,napadli so jih levičarji češ bodimo strpni,kaj pa je to nekaj mrtvih v primerjavi z dobrobitjo muslimanske kulture,nosili so zastave v mavričnih barvah,komu pripadajo te zastavonoše nam je jasno……

 12. bruh pravi

  pe sjanar, spomnim te, da je DOKAZANO, da so le vo -li be ra lni levičarji in vsa smrdeča nestrpna ga mad , ki kroži okoli njih

 13. bruh pravi

  pes janar,
  spomnim te, da je DOKAZANO, da so le vo-li be ra lni levičarji in vsa smrdeča nestrpna ga mad , ki kroži okoli njih (mavričarji, lgbtmafija, ong, antifa, režimski mediji, profesorice nastavljene na univerzah, kao kvazi kulturniki odvisni od davkoplačevalskega denarja, itd. it . itd) v urbanih in suburbanih predelih (predvsem razvitega zahodnega sveta) le PREDHODNIKI podivjanih , enoumnih , uvoženih muslićev in negoridov…..

 14. bruh pravi

  ……najprej imaš totalitarni monopol lokalne oblasti hivanvskih STERILNIH in NESTRPNIH mafijsko/ideološko/volilno discipliniranih le vo-li be ra lnih …skupaj z uvoženimi…..potem a pridejo na oblast le uvoženi ..ajd…..

  od detroita naprej……vse do londona, rotterdama, hamburga itd itd itd…ajd….

  poglej zgodovino detroita ali mollenbeka v evropi……ne skozi ideološka očala…..svobodno, racionalno , s podatki……(ne verjemi levičarskim “intelektualcem”..nobenemu…..sedaj so soroševi hinavski nestrpni femistki dali ogromno denarja, da izdela film, kjer pretvori zgodovino in prikaže na sorošev način detroitovo zgodovino……kjer so belci seveda hudobni in rasisti, ker so iz večine postali izrazita manjšina ( iz 60% na 10% v pičlih 50 letih……negoridi pa seveda niso nikoli rasisti za rdečo feministko…..ajd…..

 15. bruh pravi

  ……najprej imaš totalitarni monopol lokalne oblasti hivanvskih STERILNIH in NESTRPNIH mafijsko/ideološko/volilno discipliniranih le vo-li be ra lnih …skupaj z uvoženimi…..potem a pridejo na oblast le uvoženi ..ajd…..

  od detroita naprej……vse do londona, rotterdama, hamburga itd itd itd…ajd….

  poglej zgodovino detroita ali mollenbeka v evropi……ne skozi ideološka očala…..svobodno, racionalno , s podatki……(ne verjemi levičarskim “intelektualcem”..nobenemu…..sedaj so soroševi hinavski nestrpni femistki dali ogromno denarja, da izdela film, kjer pretvori zgodovino in prikaže na sorošev način detroitovo zgodovino……kjer so belci seveda hudobni in rasisti, ker so iz večine postali izrazita manjšina ( iz 60% na 10% v pičlih 50 letih……negoridi pa seveda niso nikoli rasisti za rdečo feministko…..ajd…..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen