Avstrija ponovno poostrila nadzor na obmejnih območjih

0

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je danes v boju proti nezakonitim migracijam ukazal dodatno poostritev nadzora na obmejnih območjih. Med drugim bodo bolj intenzivno in osredotočeno nadzorovali mejne prehode s Slovenijo in Madžarsko ter na nadzornih točkah ob meji s Slovaško, Madžarsko, Slovenijo in Italijo. V okviru novega ukrepa je predvidena tudi okrepljena pomoč vojakov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sobotka je pojasnil, da ga je generalni direktorat za javno varnost obvestil, da so v preteklih dnevih v okviru kontrol na obmejnih območjih pridržali povečano število večjih skupin nezakonitih migrantov, ki so začeli uporabljati druge poti kot do sedaj.

“Generalni direktorat za javno varnost me je obvestil, da so na obmejnih območjih prijeli povečano število večjih skupin nezakonitih migrantov, ki so uporabljali manj pogoste prehode. Da bi dobili boljši pregled novega stanja in da bi še naprej zmanjševali število nezakonitih prečkanj meje, bomo za nedoločen čas izvajali večje nadzore osredotočene na ključne točke,” je sporočil minister. Cilj ukrepa je zmanjšanje nezakonitih migracij, je dodal Sobotka.

Sobotka je konkretno ukazal okrepljen, osredotočen in povečan nadzor, ki bo med drugim izveden v okviru izravnalnih ukrepov na obmejnih območjih. Nov ukrep bodo izvajali na mejnih prehodih na meji s Slovenijo in Madžarsko ter na nadzornih točkah v bližini mej s Slovaško, Madžarsko, Slovenijo in Italijo. Pri slednjem se bodo osredotočili predvsem na iskanje tihotapcev ljudi. Okrepili pa bodo tudi nadzor tovornih vlakov na tranzitni poti med Italijo in Nemčijo, torej pri prelazu Brenner.

Sicer je v Avstriji letos do julija za azil zaprosilo 14.627 ljudi, kar je skoraj enkrat manj v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so zabeležili 28.793 prošenj, je objavilo notranje ministrstvo. Julija je za azil zaprosilo 2137 migrantov, od tega jih je bilo največ iz Sirije – 675. Sledijo Afganistanci in Pakistanci, veliko pa je bilo tudi prosilcev iz Rusije, in sicer 119. V primerjavi z lanskim julijem je letos v Avstriji za azil zaprosilo 31,6 odstotka manj migrantov.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so azil odobrili 12.897 prosilcem, zavrnili pa so ga v 8263 primerih. Najboljše možnosti za odobritev azila imajo še vedno Sirci. Kar 91 odstotkov prosilcem za azil iz Sirije so namreč odobrili prošnjo. Irancem odobrijo 62 odstotkov prošenj, Afganistancem pa 40 odstotkov, še piše APA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen