Ameriški filmski igralec, oskarjevec Dustin Hoffman praznuje 80. rojstni dan

0

Ameriški filmski in gledališki igralec Dustin Hoffman danes praznuje 80. rojstni dan. Začetki kariere dvakratnega dobitnika oskarja segajo v 60. leta minulega stoletja. Začel je v gledališču in z manjšimi televizijskimi vlogami, leta 1967 pa je zaslovel s filmom Diplomiranec.

Prvega oskarja za najboljšo moško vlogo je igralec dobil leta 1980 za film Kramer proti Kramerju, naslednjega pa leta 1989 za film Rain Man.

Dustin Hoffman se je rodil leta 1937. Na kolidžu v Santa Monici je študiral medicino, vendar se je po enem letu izpisal in se začel učiti igre najprej v Kaliforniji nato v New Yorku. Sprva je igral predvsem v gledališču, dobil je tudi nekaj manjših vlog na televiziji.

Prodor pri filmu mu je uspel leta 1967 z vlogo Benjamina Braddocka v filmu Diplomiranec režiserja Mikea Nicholsa, ki letos obeležuje 50-letnico. Od takrat se je v glavnem posvetil filmu, občasno se je vračal v gledališče in na televizijo.

Med njegovimi najpomembnejšimi filmi so Polnočni kavboj, Mali veliki mož, Slamnati psi, Metulj, Lenny, Maratonec, Vsi predsednikovi možje, Kramer proti Kramerju, Tootsie, Rain Man, Kapitan Kljuka in Pasji dnevi. Med drugim je zaigral tudi v filmih Njegovi tastari in Njuna družina. Leta 2012 pa je posnel svoj režijski prvenec Quartet, komedijo o skupini upokojenih glasbenikov.

Nazadnje je zaigral v netflixovi produkciji The Meyerowitz Stories v režiji Noaha Baumbacha.

Poleg tega, da je dobil dva oskarja, je bil še petkrat nominiran za zlat kipec. Lahko se pohvali tudi s 13 nominacijami za zlati globus, šestkrat je zlati globus tudi prejel.

Dobil je tudi štiri bafte in dva emmyja ter nagrado Kennedyjevega centra.

Je oče šestih otrok, štiri imata s sedanjo ženo Liso, dva hčerki pa ima Hoffman še iz prvega zakona z igralko Anne Byrne. Leta 2013 je uspešno prestal operacijo raka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen