Vlada bo predvidoma v četrtek sprejela strategijo dolgožive družbe

0

Vlada bo predvidoma v četrtek sprejela strategijo dolgožive družbe, s katero naj bi se odzvali na demografske razmere in zmanjševanje deleža aktivnega prebivalstva. Posamezna ministrstva naj bi tudi zadolžila, da bodo pripravila akcijske načrte s konkretnimi ukrepi, so za STA povedali v delovni skupini, ki je pripravila strategijo.

“Strategijo bo zaradi demografskih kazalnikov treba uresničiti, sicer se nam ne piše dobro,” je za STA dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade in vodja delovne skupine za pripravo strategije Marija Pukl.

Kot je dodala, naj bi ustanovili tudi nacionalni svet za medgeneracijsko sodelovanje, ki bi nadzoroval uresničevanje strategije.

Zveza društev upokojencev Slovenije, ki je v javni razpravi posredovala svoje predloge, ocenjuje, da bo pripravljena strategija dobra osnova za izdelavo akcijskih načrtov. Predlagajo, naj bodo nosilci njihove priprave po ministrstvih na dovolj visokem položaju, da bodo lahko sprejemali ustrezne odločitve in dogovore, so navedli za STA.

Predlagali so tudi, da bi določili organ, ki bo skrbel za enotno pripravo akcijskih načrtov. To bi lahko bil po njihovi oceni denimo Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj ali služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Na ravni vlade pa naj skrb za pripravo akcijskih načrtov po njihovem mnenju prevzame bodisi premier Miro Cerar bodisi kateri od podpredsednikov vlade.

V Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje, kjer so tudi sodelovali s predlogi, opozarjajo, da je velikega pomena medgeneracijsko sodelovanje. Tega ni, če v družbi ni mogoče delovanje starejših in mladih. Glede na to je treba sprostiti veljavne zakonske ovire, je za STA poudarila predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje Ana Krajnc.

Poleg tega bi morala delovna zakonodaja po njenih besedah priznati nove fleksibilne oblike dela, ki se razvijajo glede na potrebe v sodobnosti.

Predlog strategije poudarja pomen aktivnega staranja. Temelji na štirih stebrih, ki so delovna aktivnost, zdravo življenje vseh generacij, vključenost v družbo in oblikovanje okolja za aktivnost v vsem življenju.

Po demografskih napovedih bo delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji v prihodnjih letih vse manj. Prebivalcev v starosti od 20 do 64 let je bilo lani 62,2 odstotka, leta 2030 pa se bo ta delež zmanjšal na 55,6 odstotka. Po drugi strani se bo povečeval delež starih 65 let in več. Teh je bilo lani nekaj manj kot petina, leta 2030 pa bodo predstavljali že četrtino prebivalstva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen