V Valencii spore glede vode že 1000 let razrešuje vodno sodišče

0

Med sušnimi obdobji na območju španske pokrajine Valencia prihaja do sporov glede vode in namakalnih sistemov. Za njihovo reševanje je pristojno vodno sodišče, ki uživa veliko mero spoštovanja in ima že tisočletno tradicijo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za samooklicano najstarejšo sodno institucijo v Evropi, ki se je znašla tudi na seznamu nesnovne kulturne dediščine Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Njen nastanek sega vsaj do 10. stoletja, ko so področje zasedali muslimani. Današnja gotska katedrala, pred katero zaseda sodišče, je bila takrat mošeja.

Tribunal sestavlja osem moških, oblečenih v črne halje. Vsak od njih predstavlja eno od osmih namakalnih skupnosti oziroma “acequias”, ki gojijo zelenjavo in gomolje. Izvoli jih okoli 10.000 uporabnikov namakalnega sistema.

Sodišče se vsak dan opoldne sreča pred vrati apostolov katedrale v Valencii, katere zidovi sicer skrivajo tudi zlati kelih, ki naj bi ga Jezus uporabljal pri Zadnji večerji.

Sodišče rešuje probleme v zvezi z nestrinjanji glede pravil namakalnega sistema in ukradeno vodo, ki je v Španiji zelo cenjena dobrina. Postopki so izvedeni v dialektu pokrajine Valencia, razsodbe pa so dokončne. Po besedah zgodovinarja Daniela Sale so sodbe te institucije v zgodovini upoštevali tudi diktatorji, predsedniki in kralji.

Sala je za AFP povedal, da lahko do sporov pride kadarkoli skozi leto, vendar so najpogostejši v sušnih obdobjih, ko veljajo posebna pravila in nadzor nad razpoložljivostjo vode.

44-letni kmetovalec Enrique Navarro je medtem kritiziral dejstvo, da je večina od osmih predstavnikov tribunala starih nad 60 let. Njihov problem pa ni le staranje, vendar tudi zmanjševanje kmetijskih površin zaradi urbanizacije.

V enem letu je sporov na stotine, a jih dejansko le od 20 do 25 doseže sodišče. Ob nekaterih torkih pred vrati katedrale ni nikogar.

Kot je za AFP pojasnil podpredsednik tribunala Enrique Aguilar, se 90 odstotkov sporov reši z mediacijo le nekaj minut pred tedenskim srečanjem članov tribunala. Včasih je dovolj že, da spor pride do sodišča. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen