V mednarodni operaciji na darknetu zaprli dve največji tržišči – Alphabay in Hanso

0

Ameriški in evropski policisti so danes sporočili, da so po obsežni mednarodni preiskavi zaprli dve od največjih spletnih tržišč, ki sta bila dostopni le na darknetu. Spletni strani Alphabay in Hansa sta bili poznani po preprodaji drog, orožja, škodljivih programov in ukradenih podatkov, piše britanski BBC.

Na največjem spletnem tržišču darkneta, Alphabayu je lahko 200.000 uporabnikov brskalo med več kot 250.000 ponudbami za droge in strupene kemikalije ter več kot 100.000 oglasi za ponarejene dokumente in škodljivo opremo. Stran naj bi imela okoli 40.000 ponudnikov oziroma preprodajalcev, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Alphabay ni dostopen že vse od začetka julija, takrat pa se je med uporabniki tudi pojavil sum, da se je v zadevo vmešala policija, še piše BBC.

Nizozemska policija je 20. junija prevzela Hanso in na skrivaj nadzorovala aktivnosti na spletni strani. Zaprli so jo mesec dni kasneje. Preiskovalci so opazili, da so se po zaprtju Alphabaya številni uporabniki preselili na Hanso in nadaljevali s svojimi nezakonitimi dejavnostmi. Hansa je veljala za tretje največje ilegalno spletno tržišče.

“Vemo za veliko Američanov, ki so jih ubile droge z Alphabaya,” je dejal pravosodni minister Jeff Sessions.

Kriminalce je opozoril, da ne bodo ušli pravici, če uporabljajo darknet. “Ne morete se skriti, našli vas bomo,” je dejal.

Preiskavo so vodili ameriški FBI, ameriška agencija za boj proti mamilom (DEA) in nizozemska policija. Sodelovali pa so tudi policisti iz drugih evropskih držav.

Domnevnega administratorja Alphabaya, 26-letnega Kanadčana Alexandreja Cazesa, so 5. julija aretirali na Tajskem. V operaciji so sodelovale ameriške, kanadske in tajske oblasti. Policija je zasegla premoženje vredno več milijonov dolarjev, tri nepremičnine in štiri luksuzne avtomobile. Cazesa so nato našli mrtvega v zaporniški celici v Bangkoku, domnevno si je vzel življenje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen