V Bohinju bodo zvečer vasovali, v soboto še kmečka ohcet

0

V Bohinju bodo danes zvečer vasovali, v soboto pa bo sledila še kmečka ohcet. Prireditev z vasovanjem in kmečko ohcetjo v Bohinju pripravljajo že več kot 60 let, prikaz običajev pa bo dopolnil tudi glasbeni program, je za STA povedal vodja prireditev Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj.

Začenjajo v Srednji vasi danes zvečer ob 20. uri, ko bo ob spremljavi pevke najprej na citrah nastopila Tanja Zajc Zupan. Folklorna skupina Kulturnega društva Bohinj bo nato z igro v treh dejanjih prikazala, kako so si nekoč dvorili mladi oz. kako so fantje hodili k puncam na vas.

V igri ne bo manjkalo tudi zabavnih pripetljajev, a na koncu bo dekle svojemu izbrancu, ki spleza na balkonček, v znak svoje ljubezni dalo poljub in lectovo srce ter mu prižgalo cigaro. Ob stari bohinjski govorici bodo prikaz popestrili tudi s tradicionalnimi bohinjskimi plesi, je pojasnil Sodja.

Sobota bo v znamenju kmečke ohceti. Letos nimajo para, ki bi se poročil, bodo pa igralci Kulturnega društva Triglav Srednja vas prikazali nekdanje ženitne običaje, seveda v nekoliko prirejeni obliki, saj bi prava ohcet trajala več kot dan.

Dogajanje se bo z glasbo začelo ob 18. uri Pod Skalco na Ribčevem lazu. Okrog 19.30 se bodo pripeljali vozovi s svati, ki bodo najprej peljali na nevestin dom. Od tam bo povorka odšla do šrange, ki bo na mostu, nato pa krenila naprej v cerkev Sv. Janeza Krstnika. Zadnje dejanje bo prihod na ženinov dom, kjer bodo tudi zapeli in zaplesali. Ohcet bodo zaključili okrog 21.30, nato pa bo do 1. ure zjutraj sledila še veselica ob glasbi ansamblov Lunca in Storžič, je napovedal Sodja.

Za obiskovalci prireditve bo, je dodal, od 17. ure urejeno brezplačno parkirišče na Labori. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen