Svetovni dan prebivalstva: Zemlja je dom 7,6 milijarde prebivalcev, v Sloveniji jih živi 2,07 milijona

0

Število prebivalcev še naprej raste. Na Zemlji zdaj živi približno 7,6 milijarde prebivalcev, ta številka pa naj bi se do leta 2030 povečala na 8,6 milijarde. Kitajska in Indija ostajata državi z največ prebivalci, v prvi živi 19, v drugi pa 18 odstotkov celotne populacije. V Sloveniji pa trenutno živi skoraj 2,07 milijona prebivalcev.

To je razvidno iz poročila Združenih narodov (ZN), objavljenega 21. julija, in iz aktualnih podatkov za Slovenijo na spletni strani Statističnega urada RS (Surs).

ZN v poročilu tudi napovedujejo, da se bo trend rasti števila prebivalstva v prihodnje nadaljeval, kljub upoštevanju predpostavke, da se bodo stopnje plodnosti še naprej zmanjševale. Leta 2050 naj bi bilo na svetu tako 9,8 milijarde prebivalcev, leta 2100 pa že 11,2 milijarde. Vsako leto se po oceni ZN številki svetovne populacije “doda” okoli 83 milijonov ljudi.

Po ocenah ameriškega statističnega urada (US Census Bureau) se na svetu vsako minuto rodi približno 258 prebivalcev, umre pa jih približno 110, je podatke urada ob svetovnem dnevu prebivalstva povzel Surs. V letu 2017 naj bi se tako število Zemljanov povečalo za približno 77 milijonov.

Državi z največ prebivalci ostajata Kitajska in Indija. V prvi živi 19 odstotkov celotne populacije, kar je 1,4 milijarde ljudi, v drugi pa živi 18 odstotkov vseh Zemljanov, kar je 1,3 milijarde. V približno sedmih letih oziroma okoli leta 2024 naj bi število prebivalcev Indije preseglo število kitajskih prebivalcev, je razvidno v poročilu ZN.

V Sloveniji po podatkih Sursa živi 2.065.895 prebivalcev, kar je nekaj manj kot 0,3 odstotka svetovnega prebivalstva. Poleg tega se nadaljuje trend zadnjih petih let glede spolne sestave prebivalstva. V Sloveniji namreč po podatkih iz letošnjega prvega polletja živi skoraj 16.000 žensk več kot moških.

Pričakuje se, da bo od letošnjega leta do leta 2050 polovica rasti svetovne populacije koncentrirana v samo devetih državah: Indiji, Nigeriji, Demokratični republiki Kongo, Pakistanu, Etiopiji, Združeni republiki Tanzaniji, Združenih državah Amerike, Ugandi in Indoneziji, napoveduje poročilo ZN.

Svetovni dan prebivalstva sicer zaznamujemo 11. julija, namenjen pa je globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja. Leta 1989, dve leti po tem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard, so ZN razglasili ta dan za svetovni dan prebivalstva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen