Svetlana Makarovič in zakaj slovenska levica nima pojma, kaj je socializem

12

Piše: Aleš Ernecl, urednik in filozof

Ko berete članke v Dnevniku in njemu podobnih časnikih, ko berete izjave Svetlane Makarovič in z njo v nedavnem dogodku v povezavi z rdečo zvezdo, sodelujočih, si ne morete kaj, da se vam ne bi zazdelo, da ti ljudje živijo v nekem vzporednem vesolju. V takem, kjer več socializma pomeni manj vmešavanja države (vlade preko državnega aparata) v življenja ljudi, v takem, v katerem je marksizem istoveten s klasičnim liberalizmom, boljševizem pa z anarho kapitalizmom, v takem, kjer osnovni cilj marksizma ni obrniti družbo na glavo, temveč ostati zvest in do skrajnosti ščititi posamezne pravice.

Tolikokrat kot so ti ljudje omenjali pojem svobode…Ga ne slišite omenjati na libertarnih konvencijah. OK, bodimo »fer« in predstavimo njihov »case«, predstavimo, kako oni razmišljajo. Ti ljudje verjamejo, da rdeča zvezda simbolizira narodni upor okupatorju in v končni posledici zmago nad omenjenim sovragom. Samo to. In nič druga. Vse ostalo je laž, ki jo širi »domobransko – nemškutarska desnica«. Svoboda, o kateri govorijo, je svoboda od nacistične Nemčije. To je ta svoboda.

Priznajmo si, nalijmo si čistega vina na desnici. Tudi mi prepogosto ne artikuliramo dovolj dobro, zakaj je rdeča zvezda sporna. Poskusimo. Zato, ker verjamemo, v skladu z leninistično tradicijo in izhajajoč iz Deklaracije o človekovih pravicah kot za nas »najpomembnejšega« dokumenta, da 1. Marksizem neizogibno vodi v boljševizem. V diktaturo partije. Ki ne gre skupaj z omenjeno Deklaracijo. Ker verjamemo, da 2. zaradi 1. t.i. realsocialistični sistemi z Jugoslavijo na čelu, znani po kršenju omenjene Deklaracije in po tem, da so pobili enormne vsote ljudi, niso bili slabi primeri prakse, ampak vsi po vrsti boljši ali slabši primeri dobre prakse neizogibnega prehoda iz marksizma v boljševizem. In rdeča zvezda, najsi je bila v zgodovini in tudi še je rabljena kot simbol česa drugega, v zgodovinskem kontekstu, okrog katerega vlada spor, simbolizira a) marksizem, b) boljševizem c) zgodovinske realsocialistične režime. Simbolizira nasilni odvzem zasebne lastnine, kršenje posameznih pravic, to je svoboščin, množične poboje drugače mislečih, simbolizira avtoritarno/totalitarno politično filozofijo in njej sledeče režime.

Če bi nas »levičarji« poslušali, bi vedeli, da to ves čas trobimo že v povezavi z domobranstvom, ki je za nas »zgodovinska izbira« med dvema zlima izbirama, pri čemer za vso zlo izbrane v času izbora sploh ni bilo mogoče vedeti.

Vse to skupaj pojasni tudi vedenje ljudi okrog Mladine in slovenskih levičarskih intelektualcev, ki so pomagali rušiti Jugoslavijo, danes pa so spet (še vedno) zagovorniki marksizma. Preprosto, marcelštefančičevska miselnost gre takole: marksizem ne vodi nujno v boljševizem, socializem se da lepo uskladiti z omenjeno Deklaracijo in z zaščito posameznih pravic. Jugoslavijo so rušili, ker je bila primer slabe prakse, oni pa še kar verjamejo, da je dobra praksa socializma mogoča. Pazite, ko rečemo dobra, mislimo dobra v smislu krščanske morale in na njej vsaj deloma temelječe Deklaracije, ne dobra v smislu »dokončne revolucije«.

In ko vidite Svetlano in njene fane, kako pametujejo, imejte vse to v mislih. Ti ljudje nimajo pojma, o čemer govorijo, nas pa ne poslušajo. Mi njih poslušamo. Ker visijo z vseh plakatov, na vseh vogalih.

Št. komentarjev: 12
 1. bruh pravi

  smrdečo nestrpno komunajzersko zverinsko uvoženo krvavordečo makaropićko je že narava sterilizirala in to ne glede koliko udbaškega prej sedaj mafijsko podeljenega davkoplčevalksega denarja ji je podelila nekoč komunistična danes kućanova rdeča državna mafijska oligarhija podelila….ajd….

 2. Fazan pravi

  Se opravičujem! Domobranstvo samo malo boljša zla izbira? V tej opredelitvi nekaj ne štima.

 3. carlo eugenias de fekalius pravi

  FAZAN……………….ne štima v tvoji glavi, ker barabe razvrščaš po dobrih in slabih, torej gre pri tebi le za oprano glavo.
  ps: priporočila za šampon pa najdeš na 24 ur in POP TV.

 4. Fazan pravi

  Carlo. Koliko civilnih žrtev je med vojno in po vojni osrtalo za domobranci? Kje so domobranska morišča? Komu so kršili človekove pravice z odvzemanjem lastnine? Itd. itd. Samo ne bit preveč pameten, ker oba veva, da si navaden provokator.

 5. Fazan pravi

  Predlagam temo meseca avgusta: Kaj Slovenci zares vemo o domobrancih? To ne predlagam za to, da bi bil pametnjakovič in bi kaj povedal, saj nič ne vem, ampak me kot Slovenca zanima resnica o domobrancih brez komunističnega sranja.

 6. Re gornjemu pravi

  Kakšna škoda da nas niso osvobodili domobranci. Oni bi Nemcem “že povedali svoje” in ne bi bilo prelivanja krvi ter raznih koncentracijskih taborišč. Če seveda verjamete gornjim bedakom

 7. Fazan pravi

  Re gornjemu.
  Domobranci nas niso osvobodili. Nemcem niso povedali svoje. Niso povzročili prelivanja krvi in razna koncentracijska taborišča. Veš, pravzaprav, da si bedak ti, ne pa vsi ostali.

 8. kolesar pravi

  Omenjena/omenjenim “politikom” predlagam rešitev, da se preselijo v njihov “socializem” v Polje pri Ljubljani, ali v dolino v Idriji. Tudi na Dobu bi bilo primerno za sovražno hujskanje s krvavo rdečo zvezdo.

 9. haapy yack pravi

  hoj
  Najprej je bila vaška straža. 10.julija 1942. je bila ustanovljena prva vaška straža in sicer v Št. Joštu nad Vrhniko.
  vaškestraženaokopihpres
  boditevcvetju

 10. šmarnica vam škodi pravi

  POSRANI carlo
  .
  a s že dobu regres na
  . nova tv 24

 11. šmarnica vam škodi pravi

  sicer pa
  .
  kmal gremo u št.jošt
  .
  pozdravt —neki domobrančkov

 12. haapy yack pravi

  hoj
  Ženšče bo morala spremenit odnos do cerkve. Papež je ondan dejal, da je ukvarjanje z Kristusom škodljiva zadeva. Prestopil je na stran komunistov.
  Tako mu lohk pošlje šapko z rdečo zvezdo.
  nemojtedaskrenetsanašegputapres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen