»Srbski pederluk«, »slovenski (T)tiči« ali blazno resno o homoseksualnosti

23

Piše: Aleš Ernecl, filozof in urednik

V zadnjem času smo pri nas in, zanimivo, v Srbiji, bili priča, imenujmo jih »homoseksualnim« škandaloma, ki sta dvignila veliko prahu v medijih. Srbi, tradicionalno pravoslavno – konzervativni, so dobili homoseksualno ministrico, v Ljubljani je bil brutalno umorjen slovenski gledališki igralec z za porednejše ume pomenljivim priimkom Tič, za katerega se je, če je verjeti medijem, trenutno izkazalo, da je bil homoseksualen, čeprav smo ga nepoznavalci doživljali kot ločenega očeta večih otrok – in nič druga.

Ko berete odzive na forumih in družabnih omrežjih, seveda naletite na marsikaj. Tako smo bili priča mnogim, vsaj konvencionalno sprejetim, prekrškom zoper človeško dostojanstvo, po krščanskih merilih, v primeru umora Tiča. Tudi, če je res, da je bil homoseksualec, tudi če je res, da je fanta, ki ga je kasneje umoril, na nek način želel ali ga je prisilil v spolni odnos, velja naslednje: 1. Imamo zakone, po katerih bi mu sodili, če bi preživel (imamo tudi zakone, po katerih bo sojeno fantu, ki ga je umoril), 2. Sodil mu je fant sam, 3. Sodil mu bo Bog, kot bo sodil tudi njegovemu morilcu. Zdi se, lahko mi oporekate, da h krščanski drži sodi, če povsem ne zanikamo družbene koristnosti moraliziranja javnosti, vsaj zadržanost do moraliziranja na podlagi prvih in mešanih odzivov medijev. Zakaj? Eden osnovnih aksiomov gre nekako takole: ne gre za to, da so Bogu vsa naša dejanja, vse naše misli, enako povšeči, ne gre za to, da ne smemo imeti družbenih preferenc določenega vedenja, ki služijo zasledovanju relativne harmonije v družbi, vsekakor pa gre za to, da sta življenje in oseba vsakega posameznika v očeh Boga enako vredna, da sta sveta, od koder »dostojanstvo vsakega posameznika«, ki ni reducibilno, zvedljivo na njegovo seksualnost. Povsem po domače: »Bog te ima rad, četudi si »peder«!«

To, kar je storil Vučić in kar počno levičarji nasploh, čeprav Vučić kot da danes šteje med desno sredinske politike: »Izkoriščajo marginalizirane lastnosti posameznikov, da bi jih prodajali za javne funkcije k presoji na podlagi empatije nagnjeni družbi, kupujejo njihove glasove in posameznike reducirajo na omenjene marginalizirane lastnosti.«

Vučić jo je prodajal kot »homoseksualno« kandidatko najprej, šele nato ali ob tem je govoril o njenih kompetencah, ni šlo za to, da je ona sama »priznala«, da je homoseksualna. Politiki vedo, kaj s tem pridobijo, katerega aduta imajo s tem v rokavu, vedo, da je vprašanje marginalnih skupin v političnem diskurzu prevedeno v moralni diskurz, po katerem si »za njih« ali »proti njim«, z ozirom na to, ali si za javne ukrepe, ki jih kasnejši in oportunistični moralisti predlagajo. Ti politiki, pravilno, predvidevajo, da lahko računajo na to, da bo večina državljanov verjela, da biti proti javnim ukrepom v povezavi z marginalnimi skupinami, ki niso nič druga kot umetno ustvarjene skupine na podlagi reduciranja posameznikov na njihove marginalizirane lastnosti, pomeni biti slab človek, biti »proti njim«.

Če nekdo predlaga spremembo družinskega zakonika, po katerem se bodo homoseksualci lahko poročali in posvajali otroke, teh ljudi ne zanimajo moji argumenti, zanima jih le, če sem za njih – ali proti njim. Ker eno ali drugo odloča o tem, ali sem dober ali slab človek.

Tudi če imam mnenje o tem, kaj Bog zame in za vsakega posameznika preferira glede seksualnosti in na to vežem svoje mnenje o tem, kaj to pomeni za posameznikov odnos z Bogom »v večnosti«, tega v javni diskurz ne smem prinašati, to ne šteje kot argument. Toda, za razliko od mnenja mnogih, teh omenjenih mnenj v svoji nepremišljenosti v javni diskurz ne prinašajo le nekakšni »religiozni ekstremisti/fanatiki«, temveč še zlasti t.i. liberalni levičarji, ki so javni diskurz o homoseksualnosti povsem popačili po svoji podobi, ga skazili, ga pobebavili.

Od njih namreč slišite le in samo sledeča mnenja, ne argumentov: »Ljubezen med dvema človekoma je ljubezen, ne glede na to, katere barve je, kako lepo je, ko se dva ljubita in se lahko poročita, homoseksualci pa se ne morejo…«

Če govorimo o ljubezni kot o psihološkem fenomenu, ki ga lahko »intersubjektivno« opisujemo, če kaj takega obstaja in če sploh že imamo kak koherentni opis česa takšnega, ta nima nobene vrednosti (ni ne dobra ne slaba), nekogaršnje preference niso vključene v opis, primerjati vrednost ljubezni med dvema moškima z ljubeznijo med moškim in žensko pa pomeni podajati mnenje o tem, katero od obeh objektivno merilo, »ontična referenca«, »absolutno merilo«, »absolutna oseba« – preferira.

Ko »liberalni levičarji« (liberalizem je pri levičarjih vedno potrebno dati pod narekovaje, ker, mariborsko, »mimo liberalizma laufali niso«) rečejo, da je vsaka ljubezen lepa in ista, podajajo svoje mnenje o tem, da Bog ne preferira nobene od njih. Če to ni implicirano v njihovih trditvah, so le te brez smisla in jim lahko podarimo status »žlobudranja«, če je implicirano v njihovih trditvah, podajajo mnenje, ne argumenta.

Homoseksualci so med nami, lahko so naši prijatelji, sinovi, hčere, sošolci, sodelavci, celo možje in žene, neodvisno od tega imajo vrednost za nas osebno in za nas kot minimalni »kolektiv«.

Zaželjeno je, da so »srečni«, če s srečo mislimo, da imajo zagotovljene podobne »psihološke – sociološke« pogoje za kakovostno bivanje. In seveda, če imaš potencial, da se zaljubiš v človeka, s katerim »po naravi« ne moreš imeti otrok in s katerim »po družbi« ne moreš skleniti simbolne in pravne zaveze, da si boš zvest (in če je še na možnost pravne zaveze vezan cel kup pravic v povezavi z dedovanjem) – so tvoji psihološko – sociološki pogoji v odnosu na tiste, ki teh težav nimajo, okrnjeni. In se strinjam, ker so to naši »bratje«, je smiselno, da ostali posamezniki, ki z njimi tvorimo »minimalni kolektiv«, ki smo jim blizu v vsakdanjem življenju, naredimo vse, kar je v naši posamezni in moči kolektiva, da jim pomagamo okrnitev premostiti. S tem se strinjamo vsi dobromisleči desničarji/konzervativci.

Naše mnenje se od »liberalno levičarskega« razlikuje le v tem, kje so meje tistega – »vse, kar je v naši moči«. Menimo, da kot ni smiselno, da, oprostite ekstremnemu primeru, ki niti slučajno ne pomeni, da enačim incest s homoseksualnostjo, sestra pomaga bratu »izgubiti nedolžnost«, tako ni smiselno, da družba spodbuja homoseksualce k monogamiji ali »jim da otroke«.

Št. komentarjev: 23
 1. bruh pravi

  in da ne pozabimo…..kot kučanov ideološko/mafijsko/volilno disciplinirani in zvesti smrdeči tićek, je dobil pravico po milijonskih zneskih davkoplačevalskega denarja….toliko v vednost…..na prostem SVOBODNEM trgu pa bi se on prodajal in ne obratno….ajd…..toliko glede teh kučanivih državih smrdečih “kulturnikih”….

 2. Adolfo pravi

  vendar je potrebno upoštevati še naslednje…v primeru ideološkega imperativa so subjektivno levaki tićekovega tipa mnogo bolj subtilno naravnani v skrajno okrnjeno zmožnost reproduciranje naravnega multipliciranja, kot pa recimo bruh…ajd

 3. Re gornjemu pravi

  Bravo novinarji- pardon mrhovinarji. O pokozlanem bruhu pa je škoda besed, enako kot o uredništvu politega kisa

 4. maja pravi

  Bolje imeti gram pameti, kakor cent – 100 kil moči.

 5. Nani pravi

  TA ZGAJNARSKA TOUILKA JE CUNKAPUJSKA….POKVARJENA KOKLA….

 6. Nani pravi

  P.S.
  BLANKA ZGAJNER, DA SE RAZUMEMO TISTA GRIVASTA TOZILKAAAAA PFUJJJJJJJ KU..A

 7. torpedo pravi

  Marginalci kot so pedri ,lezbijke in ostali deviantneži ne morejo diktirati večini zdravega in normalnega prebivalstva. V kolikor se bo ta trend uveljavljanja svojih kvazi pravic teh marginalcev nadaljeval to pomeni
  propad civilizacije.Tega se je treba zavedati.

 8. Pubec pravi

  Erlah ta tvoj “pederluk” ti je pa v sramoto.Človek od tebe res ne bi pričakoval takega nivoja , tolikšnega pomanjkanja pietete celo primitivizma

 9. bruh pravi

  kućaniv smrdeči komunjarski lizori tnik, ki zagovarja klanje drugače mislečih, enoumni čredniški smrdeči totalitarizem, rdečo mafijsko oligarhijo o pomanjkanju pietete in celo primitivizma?…ajd..bodimo resni….vrni se med bando 571….ajd…

 10. bruh pravi

  in ko omenjaš drugače misleče, si operi usta, podivjani, nestrpni, krvavordeči, komunjzerski, enoumno vzgojeni, čredniško disciplinirani, .kućanov smrdeči pra sec…. tvoja nestrpnost in tvoje sovraštvo do drugače mislečih je skrajno, skoraj zločinsko in že čez meje nesramnosti….

 11. Pubec pravi

  Oproščam se Erlahu v gornjih vrsticah sem mislil Ernecla.
  Kar si pa dovoli bruh pa je zrelo za prijavo po 297.členu.

 12. bruh pravi

  da je pisanje o kučanovi rdeči legalizirani MAFIJI moteče?
  da je opisovanje komunajzerskih smrdeči mafijskih legaliziranih mafijačih protizakonito*
  da je jugobalkansko komunjazersko zloćinsko in sistemsko MAFIJSKO delovanje nekaj povsem sprejemljivega celo v EUropi?

  zanimivo…..ajd…..

 13. bruh pravi

  rdeči pubec poglej kaj vsega si pisal v preteklosti…..da te ni sram…..ampak ne, nimam nobenega dvoma….komunist ne ve kaj je ta pojem….toliko manj kaj je resnica, kajti brez laži ne živi….ajd,….

 14. bruh pravi

  Pubec, resnično……a res ti mislič, da so tvoji kučanovi nedotakljivi, mafijsko zaščiteni, post-komunjzerski državni kadri poštenjaki in da so bili tja nastavljeni zaradi sposobnosti?…ajd bodimo resni….kučanistan deluje kot lukašenkistan…..sistemsko MAFIJSKO…in to bolj so kadri visoki in kučanivi bolj so MAFIJSKI…ajd….ker drugače ne bi bili tam….od rdečega križa, do državnih kulturnikov, od univ prof do sodnikov od …..do…..ajd….

 15. aleš pravi

  Koga pa žalim z rabo sintagme “srbski pederluk” v gornjem kontekstu in kaj misliš s tem, da je to “primitivno”? A da je na nižji erazvojni stopnji nečesa? Česa, kakšno teorijo uporabljaš?

 16. Pubec pravi

  Ernecl dobro veš da sem imel v mislih pieteto do mrtvega kakršenkoli je že bil. Mislim da bi pokojnega, že zaradi njegovih otrok lahko obravnavali v svojih pisanjih(Erlah)spoštljiveje.
  Na bruhove neumnosti pa ne odgovarjam

 17. Pubec pravi

  Bruh vedi da se nad tvojim pisanjem ” zbirajo oblaki” in ti niti v uredništvu politega kisa ne bodo mogli več ščititi.

 18. Adolfo pravi

  Pubec,

  sedaj te pa res ne razumem več. Ali ni povsem jasno, da je bruh glas uredništva (kljub energičnim izpadom ne odgovarja na provokacije, copy/paste prispevki, dolenjski ajd…)? Tale bruh mi na splošno deluje kot Erlahov alter ego in če bi bil jaz njegov nadrejeni, bi se tudi jaz dvakrat vprašal, ali si ga upam odpustiti. Torej bova najbrž še nekaj časa brala njegove umotvore.
  Glede srbskega pederluka pa… po takšnem naslovu sledi vprašanje glede teorije…po tvojem pisanju sklepam, da tega aleša poznaš, torej mi lahko odgovoriš; ali je vpisal filozofijo potem, ko ni opravil sprejemnih za dvoletno zidarsko, ali so mu izobrazbo kupili dični oča?

 19. bruh pravi

  kučanova privilegirana mafijsko/ideološko/volilno disciplinirana državna smrdeča rdeča kadra , ki spadata v kućanistanu med prvorazredne komunajzerske enoumno vzgojene in čredniško nagnjene, večinoma partijsko urbanizirane, smrdeče nestrpne pra sce moti pošteno pisanje motečega drugorazrednega drugače mislečega…..ajd…kakšna novost….ajd..kaj je tu posebno novega?..njih pač take zvalijo in taki ostanejo……ajd…ideološko dvije nestrpni, mafijsko grozno ubogljivi, volilno blazno disciplinirani…..kot fotokopije…jugobalkanski smrdeči komunajzerski, večinoma partijsko urbanizirani, smrdeči pra sci in svi nje….nič posebno novega…ajd…

 20. bruh pravi

  najbolj smešno pa je, da ti kao izobraženi – v resnici enoumno vzgojeni – rdeči jugobalkanski komunajzerski smrdeči pra sci in svi nje so resnično prepičani, da je je bila komunistićna totalitarna juga, kao najboljša demokratična država na svetu, čeprav enopartijska, najbolj strpna, čeprav je nastala na divjem prelivanju krvi in končala med prelivanjem krvi, najbolj poštena, čeprav tipičnio sistemsko MAFIJSKO vodena, najboljša za delavce, ki so od nje masovno bežali na “gnili” zahod, ki je imela najboljše politike , čeprav vsi zverinski, morilski , MAFIJSKI smrdeči komunistični pra sci in svin nje, najboljše novinarje, ker so bili vsi enoumno pokorni in disciplinirani, najboljše kao kulturnike, ki so se VSI prodali smrdeči mafijski partiji, da jih je prisesala na davkoplečvalski denar, ker drugače ne bi imeli niti za vsakdanji burek, ker jih SVOBODNO v realnem življenu , razen njim podobnim smrdečim jugoprasc em in jugosvin ja, nihče ne se rje…toliko manj bere, kupuje ipd…..ajd…..

 21. pubec pravi

  Adolfo, že kar nekaj časa vem, da je bruh “glas uredništva”, vendar ne morem in ne morem verjeti, da je ta glas možen na tako nizkem nivoju, ko piše vendar eno in isto že kar nekaj časa. Kar se Ernecla tiče, ga osebno ne poznam, iz njegovih “razprav” pa izhaja, da mu akademski naziv prav nič ne koristi, okrog sebe pa je zbral še nekaj “publicistov”, ki bi se nad svojimi izdelki tudi lahko zamislili

 22. aleš pravi

  Adolfo, boš komentiral kaj na temo ali vsaj skušal utemeljiti, zakaj naj bi raba sintagme “srbski pederluk” v naslovu implicirala, da “nisem pravi filozof”?

 23. ODLETELA GLAVA pravi

  sem rekel, kar sem rekel………………………moje nadaljne rešitve rešuje čebelarska zveza Slovenije, ki je (prav naključje) stacionirana v moji bližini (čeprav ne bom več dolgo tu) in budno pazi na Latovnika.
  ps: POZDRAV SOPROGIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen