Romana Tomc: Poklon velikemu demokratu Václavu Havlu v Evropskem parlamentu

0

Včeraj je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani slavnostno odprl novo krilo stavbe Evropskega parlamenta v Strasbourgu, ki je ime dobilo po Václavu Havlu, nekdanjem predsedniku Češke republike. Václav Havel je javnosti znan predvsem kot borec za človekove pravice, demokracijo in pravno državo.

»Češka je ena izmed držav, ki je uspešno izvedla prehod iz bivšega totalitarnega sistema v demokracijo in kasneje tudi vstopila v Evropsko unijo. K temu je veliko doprinesel prav Václav Havel, ki je prihodnost svoje države videl v Uniji, ki se zavzema za spoštovanje človekovih pravic in stremi k izboljšanju življenjskega standarda svojih državljanov« je povedala evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS).

Evropska unija ceni in daje poudarek državnikom, katerih vrednote predstavljajo bistvo in temelje Unije. Temu primerno so včeraj tudi obeležili spomin na bivšega češkega predsednika. Romana Tomc je ob tem povedala: »Menim, da bi se na primeru prehoda Češke v demokratično državo in državniške drže njenega takratnega predsednika, lahko veliko naučili tudi Slovenci. Želimo si namreč gospodarsko razvito, socialno in pravično državo, ki temelji na demokratičnih vrednotah. Totalitarni režimi, ki so povzročili ljudem ogromno gorja, morajo za vedno ostati preteklost. Njihovo poveličevanje in obujanje predstavlja zanikanje demokracije, razvoja in vseh vrednot, na katerih temelji Evropska unija.«

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen