Pred nami eden prometno najbolj obremenjenih vikendov, drugi teden pa spet vročinski val

0

V teh dneh se mnogi odpravljajo na dopuste oz. oddihe, zato je pred nami eden najbolj prometno obremenjenih vikendov. Vozniki lahko danes popoldne in v soboto dopoldne pričakujejo gnečo na cestah proti Primorski. Za vikend lahko pričakujejo tako sončno kot oblačno vreme, v soboto bodo nastajale tudi plohe. Naslednji teden pa bo nov vročinski val.

Na prometno-informacijskem centru (PIC) pričakujejo zastoje na večjih mejnih prehodih in cestah, ki vodijo k njim. “Zastoji bodo tudi pred predorom Karavanke, na zahodni ljubljanski obvoznici od Kosez proti Primorski in na koncu podravske avtoceste proti mejnemu prehodu Gruškovje,” je za STA pojasnila Bernarda Žičnik iz PIC.

Že danes pa so zastoji nastali pri delovni zapori na Ravbarkomandi. “Pot se lahko tu za voznike podaljša od 20 minut do pol ure,” je dodala Žičnikova. Na delovišču je danes po 22. uri predvidena sprememba. Promet bo še vedno potekal po dveh zoženih pasovih, vendar na drugi polovici viadukta. V času zapora pričakujejo zgostitve prometa. Vozniki osebnih vozil se lahko preusmerijo na regionalno cesto med priključkoma Razdrto ali Postojna in Unec.

Za vikend bo tako sončno kot oblačno, naslednji vročinski val pa lahko pričakujemo prihodnji teden.

Danes bodo najvišje dnevne temperature od 18 do 23 stopinj Celzija. Na Primorskem piha večinoma šibka burja. Po podatkih agencije za okolje je temperatura morja zaradi burje padla z 28 na 22 stopinj. Ker pa bo konec tedna vetroven, pričakujejo, da se bo temperatura še nekoliko znižala.

V soboto dopoldne bo sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno. Nastalo bo nekaj ploh, na vzhodu tudi kakšna nevihta. Na Primorskem bo pihala burja, drugod severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14 stopinj Celzija, najvišje pa od 20 do 24 stopinj. V nedeljo pa bo na Primorskem večinoma sončno, drugod pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo.

V naslednjem tednu bo vreme sončno, vročina se bo stopnjevala. “Od torka naprej lahko spet pričakujemo temperature nad 30 stopinj. Kot kaže, se bo potem vročina stopnjevala, to bo tretji vročinski val. Trajal bo vsaj do konca prihodnjega tedna,” je za STA povedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Jure Cedilnik.

V gorah pa v soboto popoldne meteorologi pričakujejo nekaj oblačnosti. “V soboto lahko v gorah pričakujemo kakšno ploho, morda celo nevihto,” je dodal Cedilnik. Podobno bo tudi v nedeljo. “Predvsem v gorah osrednje in vzhodne Slovenije pričakujejo malo več oblačnosti, ampak padavin predvidoma v nedeljo ne bo več,” je opisal.

Od ponedeljka naprej bo v gorah stabilno večinoma stabilno vreme, verjetnost za padavine pa se bo povečala proti koncu prihodnjega tedna.

Poleti je na cestah veliko turistov, kolesarjev in motoristov. Ob tem na agenciji za varnost prometa svetujejo, “da naredimo vse, da bo naša udeležba v prometu varna in, da zaradi našega ravnanja ne bodo ogroženi ostali udeleženci v prometu”.

Voznikom Žičnikova priporoča, naj, preden se odpravijo na pot, preverijo stanje na cestah. “To lahko storijo na promet.si ali pa si naložijo brezplačno Darsovo aplikacijo DarsTraffic+,” je dodala. Opozarja tudi, da je veliko odvisno od prometnih nesreč in okvar vozil. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen