Na motovunskem festivalu zmagal film Western

0

Glavno nagrado, propeler Motovuna, na motovunskem festivalu je prejel film Western nemške režiserke in scenaristke Valeske Grisebach. Film tematizira več vprašanj, od vesterna kot moškega žanra do evropske ksenofobije. Festival se je sklenil v soboto s koncertom skupine Laibach.

Film, ki je nemško-bolgarsko-avstrijska koprodukcija, je prejel tudi nagrado FIPRESCI najstarejšega in najuglednejšega združenja filmskih kritikov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Zmagovalni film Western govori o skupini nemških gradbincev, pred katerimi je naporno delo na gradbišču v zakotni bolgarski vasi.

Bivanje v tujini je lahko pustolovščina, hkrati pa posameznike sooči z lastnimi predsodki in nezaupanjem, ki jih porajajo nepoznavanje jezika in drugačna kultura.

Kaj hitro v skupini pride do medsebojnih obračunavanj, ko se borijo za naklonjenost in usluge lokalnega prebivalstva.

Letošnjo festivalsko nagrado maverick, ki je namenjena avtorjem, ki s svojo osebnostjo, duhom in inovativnostjo razširjajo meje filma, je prejela poljska scenaristka in režiserka Agnieszka Holland.

V petih festivalskih dneh so v hrvaškem Motovunu predvajali približno 100 filmov. Skupina Laibach je bila na festivalu zastopana tudi z dokumentarnim filmom Dan osvoboditve Mortena Traavika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen