Prvorazredni in drugorazredni združeni le pod zemljo: na Kongresnem trgu drevi odkritje “domovinskega” spomenika

17

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo danes ob 18. uri slovesno odkritje spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Zbrane bo nagovoril predsednik republike Borut Pahor, državnemu delu prireditve s kratkim kulturnim programom pa bo sledila molitev za žrtve. Vodil jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

[su_box title=”Zore ob odkritju spomenika prosil odpuščanja za vse smrti”]Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v molitvi, ki jo je vodil po državnemu delu današnjega odkritja spomenika vsem žrtvam vojn, prosil odpuščanja za vse smrti, ki so jih drug drugemu povzročili ljudje. Po njegovih besedah je spomenik na kraju, “ki ga hočemo doživljati kot spomin in opomin na divjanje nasilja skozi čase naše zgodovine”. “To nasilje je ljudem jemalo življenja. Umirali so na bojiščih in po moriščih, po gozdovih in po taboriščih, po kraških breznih in po strelskih jarkih,” je opozoril Zore in prosil Boga, naj slovenskemu narodu nakloni spravo in mir, da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo.[/su_box]

Ob začetku slovesnosti bo državna delegacija k spomeniku položila venec. Predsednika Pahorja bodo pri tem spremljali predsednik državnega zbora Milan Brglez, premier Miro Cerar in predsednik državnega sveta Mitja Bervar ter tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank.

Program slovesnosti na Kongresnem trgu bo pospremila slovenska himna v izvedbi Policijskega orkestra in Orkestra Slovenske vojske, Slovenski oktet pa bo izvedel pesem Ko mene več ne bo Saša Fajona in Draga Misleja – Mefa v aranžmaju Ambroža Čopija ter domoljubno Slovenec sem Jakoba Gomilška na glasbo Gustava Ipavca.

[su_box title=”KRŠČANSKI FORUM SDS: Spomenik kot izgovor za utišanje vesti in iluzija sprave”]Dokler bodo po Sloveniji stali spomeniki, ki poveličujejo komunistično revolucijo, je nesmiselno z dragimi spomeniki ustvarjati iluzijo sprave, ki je še vedno ni. V tem tednu je napovedana otvoritev spomenika »žrtvam vseh vojn in z vojno povezanimi žrtvami«, seveda pod okriljem najvišjih državnih funkcionarjev s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem na čelu. Na prvi pogled je videti, da gre dogodek, ki naj bi končno povezal sprte strani, ker smo vendarle vsi sinovi in hčere ene in iste domovine. Žal pa se v ozadju vsega tega znova skriva temni madež ne samo izkrivljanja zgodovine, pač pa tudi onečaščanje žrtev. Spomenik nikjer ne omenja žrtev komunistične revolucije, pač pa jih »zapakira« v sintagmo »z vojnami povezane žrtve«, ki pravzaprav ne pove ničesar. Dodaten škandal pa je, da se celo v neposredni bližini spomenika nahaja spomenik enemu od arhitektov komunistične revolucije Borisu Kidriču, prav tako je po Sloveniji precej obeležij, ki častijo komunistične zločince, pri čemer se njihova ravnanja razglaša za krepost. Kar je sprevržena logika. Dokler bodo po Sloveniji stali spomeniki, ki poveličujejo komunistično revolucijo, je nesmiselno z dragimi spomeniki ustvarjati iluzijo sprave, ki je še vedno ni. Ni pa je predvsem zaradi nezmožnosti soočenja z resnico ter zaradi radikalizacije ideoloških naslednikov tistih, ki so zločine izvajali. Krščanski forum SDS ob tem pričakuje, da bo tudi vrh Cerkve na Slovenskem opozoril na te nedoslednosti, ki v marsičem spominjajo na zlorabljeno komemoracijo leta 1990 v Kočevskem Rogu, ko so režimski mediji stisk roke med tedanjim predsednikom Predsedstva RS Milanom Kučanom ter ljubljanskim nadškofom Alojzijem Šuštarjem zabeležili in zlorabili za »spravno slovesnost«. To je bil seveda zgolj poskus, da bi vse tiste, ki se trudijo za resnico in za obsodbo zločinov, prikazali kot skrajneže, ki jim ni do sprave. Očitno se zgodovina ponavlja kot farsa.[/su_box]

Postavitev spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam je določila novela zakona o vojnih grobiščih leta 2009. Na spomeniku je zapisana prva kitica pesmi Otona Župančiča, posvečene narodnim herojem, ki jo je pesnik v rokopisu iz leta 1949 zapisal v obliki: “Domovina je ena/ nam vsem dodeljena,/ in eno življenje,/ in ena smrt.”

V noveli je zapisano, da mora spomenik “z obliko in velikostjo izražati pomen osrednjega državnega spominskega obeležja za prebivalce slovenskega ozemlja, ki so kot vojaki različnih armad padli v vseh vojnah, zlasti pa med prvo in drugo svetovno vojno. Posvečen je tudi civilnim žrtvam vojne in revolucionarnega nasilja.”

Postavitveni prostor za spomenik so štirje predsedniki na osrednjem ljubljanskem trgu odprli junija 2015. Slovenija s spomenikom sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo postavljena obeležja v spomin ljudem, ki so umrli v vojnah. V uradu predsednika republike so poudarili, da ne gre za spomenik sprave, ampak za spomenik, ki vabi k spravi. “Spomenik je pomemben, ker z njim kličemo nikoli več vojne, nikoli več sovraštva,” je v sredinem pogovoru za Kanal A dejal predsednik republike Pahor. Ob tem je dodal, da se z odkritjem spomenika “konstituiramo kot zrela nacija”.

Za Televizijo Slovenija pa je predsednik opozoril tudi na prizadevanja za pokop vseh žrtev, ki so jih odkrili v množičnih grobiščih.

Božo Predalič, član IO SDS, pa je danes prek Twitterja opozoril tudi na pomenljivo simboliko tega spomenika: “Spomenik = poln simbolike 2 ločena stebra simbolizirata razdeljeno narodno telo – prvorazredne in drugorazredne, ki so združeni le pod zemljo.”

Naročnik javnega natečaja za izbiro spomenika in investitor postavitve je bilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vrednost investicije je nekaj več kot 1.248.000 evrov. (sta/ured)

Št. komentarjev: 17
 1. Mima pravi

  Levaki bodo spet delili narod! Sram naj vas bo v dno vaše rdeče pokvarjene duše!

 2. Erwin pravi

  Saj s komunisti ne more biti sprave !

 3. Viktorh pravi

  Lepše nam bi bilo, če bi odstranili spomenike komunističnih zločincev.

 4. beli pravi

  Zakaj v Sloveniji ni samo spomenika žrtvam komunističnega terorja???

 5. bernard pravi

  Ta spomenik bo samo še bolj razdelil že itak do konca razklan slovenski narod!!!

 6. torpedo pravi

  V ta beton,ki je stal več kot milijon evrov bi morali zazidati vse komunajzle

 7. gizmo pravi

  Nikakav spomenik in nikakva sporočilnost tega spomenika. Čista komunistična navlaka in sprenevedanje.

 8. bernard pravi

  Škoda denarja za te betonske bloke, še zlasti ker nič ne pomenita in jo je že takoj na začetku umazal Kučan.

 9. Rodolfo valentino pravi

  Precej velika utež sta tale dve kladi betona. Če, si skušajo krvorokci olajšati breme na njihovi vesti.. Bo njihova vest lažja za to težo? Ne!
  Da jih to klanje nedolžnih bremeni je videno iz betona, da so pokradli mnogo je vidno iz cene. Da so totalni Be Da Ki iz napisa.

 10. linke pravi

  na dedinje naj neso ta dva bloka ,enega za jozota in drugega za jovanče.

 11. bruh pravi

  ajd…..rdeči komunistićni pr asci in svi nj na enem smrdečem kupu…..ajd…ki, potem ko so si legalno porazdelili kakšen miljonček davkoplačevalskega denarja za bebav spomenik, se veselijo narejenega…..ajd….nič posebno novega….rdeči urbani partijsko/ideološko/volilno discipinirani del pač….ajd…

 12. bruh pravi

  v EUropi bi moralo biti poveličevanje in javno spodbujanje fašizma, komunizma in nacional-socializma ZAKONSKO PREPOVEDANO:…..dokler tega EU ne bo zahtevala ad vseh članic ne bo napredka……..

 13. Adolfo pravi

  Ne slišim dobro, ampak bruh ima prav!
  Fašizem, komunizem, nacional-socializem (skratka janšizem) bi moral biti prepovedan.

 14. kozel pravi

  rdeči klavci se ne dajo!

 15. rodolfo pravi

  Aha, bolnik Adolfo: SDS je po ukazu Janše poklal celo več nasprotnomislečih kot Hitler, Mussolini, Stalin in Tito skupaj. Število žrtev Janše se ne da prešteti. Tito je z miljončkom poklanih, ustreljenih, pobitih z špico krampa skozi lobanjo, živih v jame zmetanih in drugače na sto in en način umorjenih za Janšo navaden dojenček! In navkljub temu, ima morilec Tito po Sloveniji spomenike in navijače, Janša pa nič. To ni pravično do Janše. Slovenski narod ki časti klavce in jim postavlja spomenike bi moral take v nebo vpijoče krivice čimprej popraviti.
  Adolfo, bo treba čim prej po napotnico za možganske špecijaliste – če ti sploh lahko še kej pomagajo. Po mojem si brezupen primer!

 16. bruh pravi

  adolfić, popolnoma razumljivo, da kot tipićno enoumno vzgojeni in divje nestrpni jugordečuh zverinsko sovražiš janšo….. čeprav z razliko od tvojih kućanovih komunistov ni zaklal nobenega, ni dal pobiti nobenega, ni zapiral nobenega……..ampak ti smrdeči MAfiJSKI rdeči pra sci in svi nje pa te ne motijo, mar ne?

  ajd…

 17. reds pravi

  nov javni WC v Lj
  .
  sral in scal bomo po DESNI STRANI
  .

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen