Moody’s vidi pogajanja o brexitu kot grožnjo boniteti Velike Britanije

0

Bonitetna ocena Velike Britanije bi lahko bila v času pogajanj o izstopu iz EU pod pritiskom, če bo kazalo, da Velika Britanija ne bo sklenila ustreznega trgovinskega sporazuma z EU, je danes opozorila ameriška bonitetna agencija Moody’s. “Rating bo pod pritiskom, če bodo pogajanja nakazovala, da Velika Britanija z EU ne bo sklenila trgovinskega sporazuma, ki bi ohranil ključne elemente sedanjega dostopa do skupnega trga EU,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Moody’s.

Opozoril je, da so se možnosti nenadnega in škodljivega izstopa Britanije iz EU po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah še okrepile. Britansko gospodarstvo je že izgubilo zagon in obeti bi se lahko po oceni agencije še poslabšali, če država z EU ne bo dosegla ustreznega prostotrgovinskega sporazuma z EU.

Politična in fiskalna tveganja so se po predčasnih volitvah, na katerih je vladajoča stranka izgubila parlamentarno večino, povečala, ocenjuje Moody’s in dodaja, da je vlada v prizadevanjih za oblikovanje večine v parlamentu opustila več zavez, ki jih je napovedovala pred volitvami, in je pod pritiskom, da poveča izdatke. Ob šibkejših javnih financah se bo zmanjševanje rasti javnega dolga še bolj zamaknilo, opozarja.

Moody’s pričakuje, da se bo rast britanskega bruto domačega proizvoda (BDP) z lanskih 1,8 odstotka letos upočasnila na 1,5 odstotka in prihodnje leto na en odstotek. Med razlogi za pričakovanje počasnejše rasti navaja predvidoma previdnejšo porabo gospodinjstev in šibko investicijsko dejavnost podjetij.

Ameriška bonitetna agencija Standard & Poor’s je v torek ocenila, da bo negotovost v času brexita znatno dušila britansko gospodarstvo, je poročala dpa. S&P Veliki Britaniji za letos napoveduje 1,4-odstotno, za prihodnje leto pa 0,9-odstotno rast BDP. Tudi v S&P med drugim pričakujejo šibkejšo potrošnjo gospodinjstev.

S&P prav tako opozarja na učinek pogajanj o brexitu, in sicer po oceni agencije negotovost glede izida pogajanj zavira investicije. Če do dogovora ne bi prišlo dlje časa, bi to še poslabšalo situacijo, meni S&P. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen