Mok že potrdil poenostavitev kandidatur za OI

0

Mednarodni olimpijski komite je na zasedanju v Lozani že potrdil poenostavitev postopkov v kandidaturi za olimpijske igre. Nova pravila bodo veljala že za kandidate za kandidature ZOI 2026, poročajo agencije.

V skladu z agendo 2020 bo MOK skrajšal in poenostavil postopke, s tem pa znatno znižal stroške za kandidaturo. Te bo za ZOI 2026 možno vložiti od oktobra dalje, od oktobra 2018 do oktobra 2019 pa bodo potekali standardni postopki z obiski evalvacijskih komisij. V vsem tem obdobju bo Mok močno povečal tudi logistično podporo kandidatom.

“Rad bi povedal, da zelo cenimo kandidate iz Evrope in Severne Amerike s tradicionalnimi prizorišči zimskih tekmovanj, kot organizacija pa se moramo soočiti z določenimi realnostmi in izzivi. To med drugim pomeni, da moramo poskrbeti za čim nižje stroške in trajnostno naravnane projekte. Prav zato so poenostavitve zelo pomemben korak v pravo smer in prednost za vse kandidate,” je med drugim povedal predsednik Moka Thomas Bach.

Na Moku si predvsem za zimske prireditelje želijo večje zanimanje iz tradicionalnih jeder tega športa, a pri tem v zadnjih letih niso preveč uspešni. Zadnje igre je gostila Rusija s črnomorskim letoviščem Soči, prihodnje leto bodo igre v Južni Koreji in leta 2022 v Pekingu. V vseh treh primerih gre za prireditelje, ki do iger praktično niso imeli pravega stika z vrhunskimi tekmovanji v zimskih olimpijskih športih. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen