Konzum v prvih petih mesecih s 460 milijoni evrov prihodkov

0

Hrvaška trgovska veriga Konzum je v prvih petih letos ustvarila 3,43 milijarde kun (460 milijonov evrov) prihodkov, Konzum BiH pa 943 milijonov kun (127 milijonov evrov), izhaja iz rednega mesečnega poročila izredne uprave hrvaškega koncerna Agrokor.

Kot so objavili na spletni strani koncerna, je imel Konzum v prvih petih mesecih 62 milijonov kun (8,3 milijonov evrov) dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA), Konzuma BiH pa 44 milijonov kun (šest milijonov evrov). Konzumovo maloprodajno podjetje z verigo kioskov Tisak je v prvih petih mesecih pridelalo 805 milijonov kun (109 milijonov evrov) prihodkov, medtem ko je bilo EBITDA za 33 milijonov kun (4,5 milijone evrov).

V poročilu za obdobje od 11. junija do 10. julija so navedli, da primerjave poslovanja z enakim obdobjem lani ni, ker še poteka revizija finančnih poročil za leto 2016. Napovedali so, da bodo revizijo v večini ključnih podjetjih koncerna sklenili do konca julija.

Izpostavili so, da je maloprodajno poslovanje sezonsko in je običajno manj dobičkonosno v prvem in drugem trimesečju. “Podjetja v tem sektorju, posebej na Hrvaškem, najboljše rezultate uresničujejo med poletno turistično sezono, ki se je šele začela,” so navedli. Dodali so, da je imela njihova maloprodajna mreža težave z omejeno likvidnostjo zaradi pomanjkanja denarja v obdobju pred uvedbo izredne uprave 10. aprila in neposredno po sprožitvi postopka izredne uprave.

Poudarili so še, da se je število kupcev po nekaj mesecih, v katerih so izgubljali zaupanje potrošnikov, okrepilo in da so se zdaj že približali številu kupcev iz prejšnjih let. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen