Evropski parlament za prekinitev pogajanj s Turčijo

0

Poslanci Evropskega parlamenta so danes glasovali za prekinitev pristopnih pogajanj EU s Turčijo, če bo ta ustavno reformo uveljavila nespremenjeno. Resolucija, ki so jo sprejeli, sicer ni pravno zavezujoča. Parlament je zaskrbljen zaradi nazadovanja Turčije na področjih, kot so pravna država, varstvo človekovih pravic, svoboda medijev in boj proti korupciji.

Resolucija obsoja podporo ponovni uvedbi smrtne kazni, ki jo je večkrat izrazil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, in opozarja, da je odločno zavračanje smrtne kazni bistvena zahteva za članstvo v EU in Svetu Evrope. Uvedba smrtne kazni bi povzročila takojšnjo prekinitev pristopnih pogajanj z EU in ukinitev predpristopne pomoči, so poudarili.

Poslanci pozivajo Evropsko komisijo in države članice, naj v skladu s pogajalskim okvirom nemudoma formalno prekinejo pristopna pogajanja s Turčijo, če bo ta začela v nespremenjeni obliki izvajati sveženj ustavnih reform. Predlagane ustavne spremembe namreč ne spoštujejo temeljnega načela delitve oblasti, ne zagotavljajo zadostnih nadzornih mehanizmov in niso v skladu z merili za članstvo v EU, piše v resoluciji.

V parlamentu tudi poudarjajo, da bi reforma, ki jo nameravajo uveljaviti v Turčiji, pod vprašaj postavila neodvisnost pravosodja. Evropski komisar za širitev Johannes Hahn je v sredo v razpravi o resoluciji v parlamentu izrazil skrb EU glede notranjih razmer v Turčiji in dejal, da je treba razvoj podrobno spremljati, hkrati pa se je zavzel za dialog. Poročevalka poročila o Turčiji, evropska poslanka Kati Piri (S&D) pa je dejala, da EU temelji na določenih vrednotah in te je treba jemati resno.

Poslanci so v sredini razpravi večinsko podprli prekinitev pristopnih pogajanj ter večkrat poudarili, da to ne pomeni konca dialoga, ampak da je treba vztrajati pri dialogu. Nekateri so glasno pozvali tudi k izpustitvi zaprtih novinarjev, akademikov in opozicijskih politikov. Če bi EU dejansko prekinila pristopna pogajanja s Turčijo, ki tečejo od leta 2005, država ne bi več prejemala predpristopne pomoči, namenjene za reforme.

Poslanci so resolucijo sprejeli s 477 glasovi za, 64 proti in 97 vzdržanimi glasovi. Sklenili so tudi, da bo septembra v Ankaro odpotovala posebna parlamentarna delegacija, ki naj bi poskušala obnoviti medparlamentarni dialog.

Evropski poslanci so že lani jeseni glasovali za zamrznitev pogajanj s Turčijo, vendar članice unije niso sledile njihovemu priporočilu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen