Dokončna prepoved zamotanih glav: ESČP potrdilo prepoved nošenja nikaba v Belgiji!

0

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes potrdilo prepoved nošenja muslimanskih naglavnih rut, ki prekrivajo celoten obraz, v javnosti, ki je v Belgiji v veljavi od leta 2011, češ da je prepoved “nujna v demokratični družbi”. Sodniki so v sodbi sledili argumentom, podanim v potrditvi enake prepovedi v Franciji iz leta 2014.

Sodišče je danes objavilo razsodbi v dveh podobnih primerih, in sicer zaradi diskriminacije in kršitve pravice do zasebnega življenja. Prvo sta zaradi leta 2011 sprejetega zakona vložili Belgijka in Maročanka muslimanske veroizpovedi, ki sta nosili nikab, drugo pa Belgijka muslimanske veroizpovedi, ki se je pritožila zaradi leta 2008 sprejete ureditve v treh občinah, ki “vedno in na vseh javnih mestih prepoveduje nošenje oblačila, ki zakriva obraz”.

Kot so v obeh primerih razsodili sodniki, imajo uveljavljene omejitve za cilj “zagotoviti pogoje za skupno življenje kot element zaščite pravic in svoboščin drugih” in so kot take lahko “nujne v demokratični družbi”.

Belgija je prepovedala nošenje oblačil, ki zakrivajo obraz, junija 2011. Prepoveduje pojavljanje v javnosti z delno ali v celoti zakritim obrazom, “tako da je obraz neprepoznaven”. Kršitve se lahko kaznujejo z denarnimi kaznimi in do sedmimi dnevi zapora.

Kot prva je sicer nikab aprila 2011 prepovedala Francija. Sodišče v Strasbourgu je že leta 2014 odločalo v primeru pritožbe na francoski zakon in prav tako zavrnilo argumente, da prepoved krši versko svobodo in človekove pravice posameznika, piše francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen