12 znakov, da ste v zdravem razmerju, med katerimi so tudi magične besede

0

Ne, sploh ni nujno, da je med vama prav vse ok, opozarjajo strokovnjaki za partnerske odnose. Noben zakon ali zveza ni perfektna, morda pa biti zadovoljujoča in srečna, če želite, da bi razmerje trajalo na daljši rok.

 

Strokovnjaki pri slednjem opozarjajo na 12 kazalcev, ki kažejo na relativno srečo v vašem razmerju:

Povejte kaj mislite

Razmerja uspevajo, ko se partnerji lahko izražajo svobodno in odkrito. To pomeni, da nobena topika ni tabu in da si morata oba vzajemno prisluhniti. Konsistentna komunikacija je ključna za zveze na dolgi rok.

Imejte svoj prostor

Samo zato, ker ste z nekom skupaj, še ne pomeni, da morate tudi vsak trenutek preživeti s partnerjem. Čas za samo svoje interese in prijateljstva v bistvu dela vezo svežo in daje obema priložnost, da rasteta kot individualni osebi – ne glede na to, da istočasno rasteta kot par.

Vaš boj

Nestrinjanja so normalna v vezi, ni se treba držati nazaj za vsako ceno. Ljudje se v zdravih razmerjih vedno na vsake toliko “glasno pogovorijo”, a ta borba je na koncu vedno produktivna, predvsem pa poštena. To pomeni, da do partnerja niste žaljivi ali primitivni, v vsakem primeru ohraniti dostojen nivo komunikacije. In prav tako pomembno; ko naredite kaj narobe, se partnerju opravičite.

Imejte radi sebe in vašega partnerja

Da bo vaša zveza boljša, če boste zadeli na loteriji, ali imeli dojenčka, ali če se boste preseli v sanjsko hišo, so samo utvare. Ne temeljite vašega odnosa na nekem upanju, da se bo nekoč (zaradi nekih zunanjih stvari) vajina zveza spremenila – na boljše. Imejte v mislih, da noben od vaju ni perfekten in se sprejemajta in cenita takšna kot sta v tem trenutku, ne pa v neki nejasni prihodnosti.

Skupaj sprejemajta odločitve

Pri pomembnih zadevah, ki se tičejo obeh, obvezno vključite partnerja. Sprejemajte odločitve skupaj in pri tem prisluhnita skrbem in željam, ki jih ima partner.

Najdite veselje

Zdrava razmerja so polna smeha in zabave. Seveda se ne smejite ravno vsako uro, ampak vajino skupno življenje je večinoma časa srečno in to se pokaže ravno pri vsakodnevnih opravilih. Harmonično skupno pripravljanje večerje, smeh ob istih momentih in ob istih zadevah, dokončevanje partnerjevih stavkov, so že eni izmed pokazateljev srečne zveze.

 

 

 

Partnerja obravnavajte nežno

Nič ni bolj pomembnega kot to, da osebo, ki jo ljubite obravnavate s skrbnostjo, ljubeznijo, empatijo in s spoštovanjem. Če opazite, da vse zgoraj našteto poklanjate ljudem, ki jih komaj poznate, namesto, da bi jih bil deležen vaš partner, potem se vprašajte o vaših prioritetah v odnosih.

Zaupajta si

Zdravi odnosi so zgrajeni na zaupanju, kjer ni prostora za skrivnosti ali neresnice. Skrivanje česarkoli v zvezi ali partnerju lagati v obraz, se ne končna dobro. Slej ko prej pride skrivnost ali resnica na plan, most zaupanja pa je v takem primeru precej skrhan.

 

Pozabite in odpustite

V vezi boste zaradi partnerjevih dejanj včasih tudi žalostni, razočarani ali prizadeti. Včasih upravičeno, včasih bo šlo le za kakšne vaše kaprice. A kakorkoli obračamo, pomembno je, kako se boste s tem soočili. Boste užaljeni do neskončnosti ali boste po partnerjevem opravičilu na neprijetno zadevo pozabili in boste partnerju odpustili? In seveda obratno. Slednje je ključno za zdrav odnos. Opravičite se, pozabite, odpustite in pojdite v vašem skupnem življenju dalje.

Bodite povezani

Seks je seveda pomemben del zdravega razmerja, a seveda ni edini del, ki partnerja medsebojno povezuje. Tukaj je tudi intima, ki ni fizična, ampak je čustvena – srčna povezanost, prijateljstvo in varen zaliv. Slednje je še posebej važno. Ko pridete domov po napornem službenem dnevu, vas mora tam pričakati prijatelj in zaupnik. Sovražnikov in nesramnežev je dovolj že “zunaj”. Če ste v zdravem razmerju, se počutite povezani v postelji in izven nje.

Probleme rešujte s svojim partnerjem, ne z drugimi

Ko prideta do pomembnih vprašanj, problemov ali skrbi, jih rešujta medsebojno, ne s “pomočjo” Facebook prijateljev ali sosedovega para. Drugi morda kdaj res lahko kaj pametnega svetujejo, ampak prvenstveno se pogovorite s svojim partnerjem, kajti on je tisti, s katerim se zbujajte in hodite spet ter ga najbolje poznate.

Izgovarjate magične besede

“Ljubim te”, “hvala” in “oprosti”.

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen