Vitomir Gros v Eksplozivu: Lojze Peterle ni želel podpreti predloga o lustraciji, ob tem se je izgovarjal na krščanske vrednote!?

15

Legendarni poslanec iz začetka 90. let prejšnjega stoletja Vitomir Gros, je v oddaji Eksploziv na Novi24TV razkril, zakaj v Sloveniji nismo uspeli ali hoteli izvesti lustracije. France Bučar je po volitvah leta 1990 dejal, da »s konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Bučar se je seveda motil, saj državljanska vojna ravno zaradi neizvedbe lustracije še kar traja, tudi mnogi izvensodno pobiti še vedno ležijo po gozdovih in jamah.

A lustracije niso ustavljali samo komunisti Milana Kučana, ampak tudi tisti, ki so se predstavljali za pomladnike s krščanskim predznakom!

Gros je v oddaji povedal: “Predlog o lustraciji sem jaz na koordinaciji Demosa dal, vendar je kandidat za predsednika vlade Lojze Peterle dejal, da ‘mi smo krščanski, mi pa tega ne bomo delali’.” Gros je nato Peterleta vprašal: “A mi pa, ki to predlagamo, pa nismo krščanski?” France Bučar je vso to debato poslušal in se ob tem – tako Gros – prav privoščljivo smejal.

V takem vzdušju s podobnimi predlogi ni mogel uspeti niti vodja Demosa Jože Pučnik, saj je bil strah pred lustracijo za komuniste očitno prevelik, ob tem pa so jim pomagali tudi osebki znotraj Demosa. Gros je sicer dejal, da bi lustracija morala biti takšna, da nikoli več noben komunist ne bi mogel zasedati vodilnega mesta…

Št. komentarjev: 15
 1. narod pomni pravi

  Lažnivi in s Kučanom zlizani Peterle. Ko konča mandat v Bruslju ga je potrebno zabrisati na odpad rdeče zgodovine!

 2. Sandi pravi

  Potem se ni začuditi, da Peterle skupaj s Kučanom prireja okrogle mize. Očitno tudi njemu samostojna Slovenija ni bila nikoli intimna opcija.

 3. raft pravi

  Pa jo naredimo sedaj. Sem za romunsko varianto.

 4. jozo pravi

  Peterle je konvertit par excellence – kdo to ne vidi ima rdečo mreno…

 5. maja pravi

  Šarlatanov je zelo veliko.

 6. Justinus pravi

  Ja, zato pa smo v dreku do grla! Kadar je šlo za ključne odločitve, so udbaši vedno aktivirali svoje speče agente, infiltrirane v vse stranke (Peterle, Bučar, Spomenka, Bavčar, Franc Zagožen, Brata Podobnik, Jelinćić…)! Očitno se bo treba še enkrat osvoboditi in osamosvojiti od teh rdečih parazitov – skratka ”izrezati rdeče rakasto tkivo” iz narodovega telesa. Upam le, da se rdeče metastaze že niso razrasle do te mere, ko zdravljenje ne more biti več uspešno…..!

 7. Mirko pravi

  Bravo g. Gros za pokončnost in iskreno besedo!

 8. tinček pravi

  Odličen intervju! Še več takih!

 9. wanda pravi

  Res škoda da se v Sloveniji leta 1991 ni izvedla lustracija, bi danes bilo mnogo mnogo bolje!

 10. Rafaelus pravi

  To sedaj po 25 letih, tedaj bi dali predlog o referendomu na mizo in bi se Kučana rešili za ZMERAJ !!!!!

 11. Bard pravi

  Z zamujeno lustracijo smo v Sloveniji zamudili marsikaj!

 12. Pesjanar pravi

  Peterle laže,ko je delal kampanijo na zadnih volitvah v EU je na Ptuju vabil volilce in poklanjal knjižico V Evropi s slovenskim srcem avtorja Peterleta samega.Malo sem ga povprašal kako je bila ta reč z lustracijo,nasmehnil se je in zlagal ,češ jaz sem bil za lustracijo,nasprotovali so JJ kot največji nasprotnik ,Jože Pučnik,ker se je baje bal da bo obtožen revanšizma,in seveda kameleon Bučar,on Petetle seveda in njegovi pomladniki so bili nemočni v spopadu z silami kii so zagovarjale da naj ostane tako kot je,seveda sem se z tovarišijo spokal na varno razdaljo da ni več zaudarjalo po lažeh.

 13. bruh pravi

  kućanista je kao lukašenkistan, z razliko, da je kućanistan v EUropi in , da lahko legalno črpa EUdenar…..ajd……vzgoja, zverinskost, ideološka nestrpnost in mafijska/volilna discipliniranost našega smrdeča kućanovega pra sca ali svi nje je enaka lukašenkovim smrdečim enoumnim belorusićem….ajd…..tako, je in nić drugače…ajd..

 14. Narim pravi

  Neka mi niko ne dira druga Peterleta.

  🙁

 15. GARINCHA pravi

  heheeeeeee…………….
  .
  QA
  še vedn
  AFNE GUNCA
  .
  bedaček–irelevanten
  .
  za bukovga
  ………….. rafta
  .tud mi smo za ROMUNSKO varianto
  .

  .za tiste k so kradl in prodajal naše orožje..!
  .
  QA pravš..?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen