Plenković o povezani Hrvaški: EU bo most na Pelješac financirala s 357 milijoni evrov

0

Evropska komisija bo prihodnji teden končala postopek za sofinanciranje projekta cestne povezave juga Dalmacije, je na današnji seji vlade povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaška bo po njegovih besedah za izgradnjo mosta na polotok Pelješac in pristopnih cest dobila 357 milijonov evrov evropskih kohezijskih sredstev.

Plenković je povedal, da je evropska komisarka za regionalno politiko Corina Cretu hrvaško ministrico Gabrijelo Žalac pozvala, naj 7. junija obišče Bruselj, ker bo do takrat Evropska komisija sklenila postopek za sofinanciranje enega največjih infrastrukturnih projektov na Hrvaškem.

“Iz evropskega proračuna bomo nepovratno dobili 357 milijonov evrov, da bi končali tri faze projekta med letoma 2017 in 2021,” je povedal Plenković. Poleg mosta na Pelješac bodo posodobili in zgradili približno 30 kilometrov pristopnih cest in obvoznico pri Stonu blizu stičišča polotoka s celino.

Hrvaška je zaprosila za najvišje možno, 85-odstotno sofinanciranje iz kohezijskih sredstev. Celotni projekt je ocenjen na približno 420 milijonov evrov.

Kot je izpostavil predsednik hrvaške vlade, gre za strateški projekt, ki ni pomemben samo za jug Hrvaške, temveč za celotno državo tudi v kontekstu izpolnjevanje pogojev za uveljavitev schengenskega pravnega reda na vzhodni in južni meji.

Cestna povezava do skrajnjega juga Dalmacije ne bo več potekala preko ozemlja Bosne in Hercegovine, novi objekt pa bo olajšal in pospešil tudi pretok ljudi in blaga na tej poti.

Na hrvaškem ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo pričakujejo, da bodo izvajalca del izbrali do poletja, gradnja mostu pa naj bi se začela jeseni. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen