Piranski svetniki potrdili poravnavo občine in Hotelov Bernardin in zaključili 40 let trajajoča neurejena lastniška razmerja

0

Piranski občinski svetniki so na včerajšnji seji soglasno podprli predlog poravnave med občino in Hoteli Bernardin. Gre za zgodovinski trenutek, saj se s tem po 40 letih končno urejajo medsebojna razmerja, je prepričan župan Peter Bossman, ki je hkrati pojasnil, da se bližajo koncu tudi pogovori z Marino Portorož.

Neurejena lastniška razmerja parcel na območju Bernardina so v zadnjih letih vodila v dolgotrajen spor, v katerem sta obe strani vložili tako tožbe kot nasprotne tožbe, lani pa sta obe strani pristopili k mediaciji. Rezultat je bila pričujoča poravnava, v okviru katere je predvidena zamenjava vrste zemljišč, na koncu pa bodo Hoteli Bernardin glede na vrednost zamenjanih parcel plačali občini razliko v višini nekaj več kot 30.500 evrov. Obenem se Hoteli Bernardin zavezujejo k ustanovitvi služnostne pravice za prehod pešcev in koles na območju, kjer se nahaja javna kolesarska in pešpot.

“To pomeni, da smo po štirideset letih dokončno zaključili pogodbo, ki bi morala biti zaključena že, ko je Občina Piran dala svoje zemljišče kot garancijo za kredit za gradnjo kompleksa Bernardin,” je ob robu seje ocenil Bossman. “Vem, da bomo šli naprej z dobrim sodelovanjem s Hoteli Bernardin,” je dodal.

Ob tem je župan navedel, da tudi glede odprtih vprašanj z Marino, v prvi vrsti gre za usodo parka Sonce v Luciji, dobro kaže. “Mi smo se dogovorili večino stvari, par stvari je ostalo še odprtih in jih je treba doreči,” je povedal Bossman, ki upa, da bodo tudi dogovor z marino kmalu uvrstili na katero od prihodnjih sej občinskega sveta.

Svetniki so včeraj soglasno sprejeli tudi naknadno uvrščen predlog sklepa o podelitvi pooblastila županu za vložitev zahteve za oceno ustavnosti in zakonitosti glede pravne praznine na področju delitve zneskov vodnih nadomestil za pristanišča in kopališča med državo in občinami. Kot je pojasnila vodja urada za premoženjsko-pravne zadeve Kristina Ivančič, se obalne občine že dalj časa zavzemajo za sprejem akta, ki bi omogočal delitev vodnih povračil med državo in občinami, na območju katerih prihaja do uporabe voda. Sodne oblasti so dosedanje zahtevke zavrnile zaradi pomanjkljive oz. odsotne pravne podlage, zato so se v piranski občini skupaj s koprsko in izolsko odločili vložiti zahtevo za oceno ustavnosti.

Na dnevnem redu je bil tudi predlog celostne prometne strategija občine, ki je po dolgotrajni javni razpravi doživela končno verzijo in bo kot taka po današnjem sprejetju na občinskem svetu predstavljala podlago za prijavo na razpise za evropska sredstva s ciljem zagotovitve bolj trajnostnih oblik mobilnosti v občini.

Pred samim začetkom seje so predstavniki Civilne iniciative Piran županu predali resolucijo, ki razglaša Piran za zeleno občino. Kot je pojasnil predstavnik civilne iniciative Davorin Petaros, gre za resolucijo, ki jo je taisti občinski svet sprejel že leta 1995, a je omenjeni dokument po njegovih besedah kasneje “očitno romal v smeti in se na občini vsi delajo, kot da ga ni”.

“Pričakujemo, da bo gospod Bossman to naše sporočilo vzel resno,” je še dejal Petaros, ki upa, da se bodo lahko nato začeli pogovarjati o boljši prihodnosti občanov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen