Nemčija Erdoganu prepovedala javni nastop v Hamburgu

0

Nemčija je danes zavrnila prošnjo turškega predsednika Tayyipa Erdogana za javni nastop, v katerem bi naslednji teden v času zasedanja skupine G20 v Hamburgu nagovoril trimilijonsko turško manjšino v državi, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

“Turčiji sporočamo, da smo mnenja, da takšen javni nastop v Nemčiji ni možen. Obstaja ustavna podlaga, ki nam dovoljuje takšno prepoved,” je dejal nemški zunanji minister Sigmar Gabriel.

K prepovedi nastopa turškega predsednika so pripomogli tudi trenutni odnosi med Turčijo in Nemčijo. “Glede na trenutne napete odnose med državama takšen nastop ne bi bil primeren,” je dejal nemški zunanji minister.

Odnosi so se od lanskega poskusa državnega udara v Turčiji in posledičnega množičnega zapiranja nasprotnikov režima poslabšali. Dodatno so k slabemu odnosu pripomogla načrtovana zborovanja v podporo turškim ustavnim spremembam marca letos, ki so v državi uvedle predsedniški sistem.

Zborovanja, katerih bi se udeležili tudi visoki predstavniki turške države, je več nemških mest prepovedalo. Predsednik Erdogan, ki je turško manjšino v Nemčijo zadnjič nagovoril maja 2015 v mestu Kalsruhe, je prepoved zborovanj in govorov turških politikov v Nemčiji označil kot nacistična dejanja.

Zaplete so povzročili tudi aretacija nemško-turškega novinarja časnika Die Welt v Turčiji in premik nemških oboroženih sil, ki podpirajo boj proti skupini Islamska država, iz turške vojaške baze Incirlik v Jordanijo. Turške oblasti so namreč nemškim poslancem prepovedale vstop v bazo.

Nemški zunanji minister Gabriel naj bi nemški kanclerki Angeli Merkel že predlagal sprejetje splošne prepovedi vodenja volilnih kampanj tujih politikov v Nemčiji, ki bi veljala tri mesece pred volitvami. Države Evropske unije bi bile iz te prepovedi izključene. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen