Igre že, kaj pa kruh? Fištravec si želi na Dravi stalni plavajoči oder.

0

Mariborskim mestnim svetnikom je po petih urah razprave najverjetneje tudi zaradi dogajanja na Festivalu Lent zmanjkalo energije za dokončanje redne seje, čeprav je bila točka, pri kateri so postali nesklepčni, namenjena prav načrtovani naložbi v plavajoči oder na Dravi. Župan Andrej Fištravec je nadaljevanje junijske seje napovedal za 6. julij.

Mestni svet je sicer opravil uro in pol dolgo razpravo glede 250.000 evrov vrednega projekta, ki bi v prihodnje znova omogočal izvajanje dogodkov v času Festivala Lent in drugih prireditev na prizorišču ob Dravi, ki ga zadnja leta zaradi visokih stroškov postavitve ni bilo.

Kot je svetnikom povedal vodja projektne pisarne Teo Pajnik, je že nekaj let jasno, da brez slednjega Festival Lent ni tisti pravi, zato so se odločili za skupno investicijo z Narodnim domom, s katero bi ob Vodnem stolpu pritrdili konstrukcijo, na katero bo mogoče vselej postaviti oder. S tem se bodo izognili visokim stroškom vsakoletnega postavljanja odra, ki bi sicer znašali okoli 70.000 evrov letno.

“Načrtovani oder bo lahko stal celotno poletje, kar pomeni, da bi lahko v tem času izvedli tudi več drugih prireditev na Lentu,” je dejal Pajnik in dodal, da bi prizorišče po novem sprejelo skoraj tisoč obiskovalcev več, izvedbo pa načrtujejo do naslednjega leta.

Ob tem je župan spomnil tudi, da projekt ureditve nabrežja reke Drave že sam po sebi predvideva zaprtje Lenta za promet med Vodnim in Sodnim stolpom, z izjemo intervencijskega dovoza za tamkajšnje prebivalce. Konstrukcija odra v času, ko ne bo prireditev, ne bo vidna, kar je bil tudi pogoj za pridobitev soglasja vodarjev.

Čeprav so skoraj vsi podpirali takšen projekt, se je med svetniki pojavila vrsta vprašanj o finančni računici, pa tudi o tem, ali bi bil oder dovolj izkoriščen, saj so nekatera prizorišča, predvsem zunanji avditorij novega lutkovnega gledališča, že zdaj bolj ali manj prazna. Nekateri so zahtevali prekinitev točke, da bi do naslednjič prejeli dodatne odgovore, a to ni bilo potrebno, saj jih je v to prisilila nesklepčnost.

Prav tako mestni upravi ni uspelo skozi spraviti drugega branje akta o javno-zasebnem partnerstvu pri projektu obnove Mariborskega otoka, saj so svetniki gradivo prejeli šele tik pred sejo, zato so točko umaknili z dnevnega reda.

Med kadrovskimi zadevami velja omeniti podelitev novega petletnega mandata direktoricama Umetnostne galerije Maribor (UGM) Bredi Kolar Sluga ter Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjani Koren.

Bo pa Maribor v kratkem dobil tudi novo ulico, saj so svetniki potrdili sklep o Martinovi ulici na območju novega naselja hiš v Brezju. Za takšno poimenovanje so se odločili, ker je Maribor središče Štajerske, ki je dežela vina, zato se jim zdi imenovanje ulice po zavetniku vinarjev primerna.

Mestni svet se je danes seznanil tudi s predlogom odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Maribor ter predlogom podrobnejšega programa ukrepov, ki ju je v sodelovanju z občino pripravilo okoljsko ministrstvo. Gre za odlok, ki ga je konec lanskega leta sprejela vlada, njegova skupna vrednost pa znaša 45 milijonov evrov, od tega bo delež občine znašal devet, države osem, ostalih subjektov pa 28 milijonov evrov. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen